Anmeldelse: Cirkus ifølge Bubber


Af Kira Bach Pedersen

Det er ingen hemmelighed, at cirkus som underholdningsform lider under hårdt pres. I en tid hvor underholdning angriber dig fra alle sider, er der mange, der vælger cirkus fra. Det bliver måske endda anset som lidt gammeldags. Cirkus Arena fortsætter dog alligevel nøgternt med at levere forestillinger til hele familien.

En stor del af oplevelsen ved et cirkusbesøg er den sanselige, hvilken i høj grad er til stede hos Arena. Candyfloss, hotdogs og popcorn en masse blander sig med den tunge lugt af hest, savsmuld og endda benzin i arenaen. Det er forbandet stemningsskabende.

Arena præsenterer os for traditionelle numre og dygtige kunstnere fra hele verden; Trapez, akrobatik og klovneri fuldstændig som vi kender det fra vores egen og vores forældres barndom. På den måde ændrer cirkus sig aldrig, men det er mindst ligeså imponerende, som det altid har været. Især de to unge Kolev-søstre imponerer med utrolig styrke og nærmest umenneskelig fleksibilitet pakket ind i to spinkle pigekroppe i deres fælles håndakrobatik.

I kølvandet på den politiske debat sidste år om vilde dyr i cirkus er Arenas elefanter gået på pension, så dem kommer vi ikke til at se mere til. Jeg når dog aldrig at mene, at de mangler, for til gengæld får vi både disciplinerede dromedarer, dresserede duer til tonerne af Abba, en enkel begejstret hund og naturligvis det obligatoriske hestenummer i frihedsdressur.

Forestillingens helt store højdepunkt er slutningen på første afdeling, stuntmotorcykelgruppen Diorios, som fræser rundt imellem hinanden i en stor metalkuppel. De vakte stor begejstring på Arenas 60-års jubilæumsforestilling for et par år siden, og gruppen har da også fået en plads på forsiden af programmet sammen med Bubber. Det er komplet vanvittigt at se på, og selvom det naturligvis aldrig går galt, frygter man det alligevel. Sådan virker flere af Arenas numre på én.

Og så er der Bubber, som i år er konferencier. Mellem de mange numre jokker han muntert rundt i manegen og spreder godt humør, men han formår dog aldrig at levere meget mere end fakta, som var han wikipedia. Det er ærgerligt, at hans rolle ikke tilføjer mere til forestillingen, som vi har set eksempler på i de forrige år med værterne Clemens og Motor Mille.

Det forbløffer mig til stadighed, hvad mennesker egentlig kan med hård træning og præcision. Nyskabende er det ikke, men det er underholdning på allerhøjeste plan, og ikke ét sekund er kedeligt uanset om det er klovnen Jimmy Folco, der laver løjer med hjælp fra publikum eller russiske Andrejs Fjodorovs, der “jonglerer” med levende duer. Arena bærer stadig cirkus-fanen højt. Smut ind og se cirkus og hold traditionen i live. Du får det ikke bedre og større end hos Cirkus Arena.

Hvem: Cirkus Arena
Hvor: Turné i hele landet
Hvornår: 20. marts – 20. august 2019
Foto: Christian Warrer