Anmeldelse: Shakespeare in Love


Af Kira Bach Pedersen

Filmen ’Shakespeare in Love’ fra 1998 vandt hele syv oscars og blev i 2011 adapteret til den engelske scene af Lee Hall. Nu er den kommet til Østre Gasværk med Niels Brunse som oversætter af stykket, der refererer til utallige Shakespearenske værker. Det er den fiktive historie om William Shakespeare, som i en skriveblokade finder kærligheden og derigennem inspiration til kærlighedstragedien over dem alle.

Du finder ikke en bedre scene i Danmark at opføre netop dette stykke på end Østre Gasværk, et teater som igen og igen excellerer i at udnytte sit helt unikke scenerum. I denne forestilling lægger vi især mærke til drejescenen og de hundredevis af dukker, der simulerer et publikum rundt om hele scenen og leder tankerne hen på The Globe, hvor Shakespeare blev opført i samtiden.

Selve William Shakespeare stiger aldrig til meget andet end et fjollet, forelsket fjols og til trods for Thure Lindharts fine balance mellem komik og akavet forelskelse, mærker jeg aldrig det poetiske islæt, som karakteren helst skulle besidde. I stedet er det Mille Lehfeldt i rollen som Shakespeares muse, Viola, der bringer poesien til Østre Gasværk, og det gør hun med fremragende inderlighed, der tager mig helt tilbage til Shakespeares tid.

I stor grad hædrer ’Shakespeare in Love’ den ædle teaterkunst. Sammen med William Shakespeare selv kommer vi med til prøverne på ’Romeo og Julie’, mærker hans stormende forelskelse og oplever finurligt koreograferede fægtekampe – helt uden kårder. De mange rappe replikudvekslinger er i begyndelsen lidt for indstuderede, men efter holdet først har spillet sig varme går det glat med mange stærke skuespillere i centrale biroller.

Herunder brillerer især Nicolai Jørgensen, der i stjernefart er på vej op af skuespillerrangstien, som scenestjælende humorist samt Patrick Baurichter, der allerede har erfaring med Englands største dramatiker efter ’Hamlet’ på Aalborg Teater. Baurichter tilføjer forestillingen tiltrængt dybde i rollen som Shakespeares rivaliserende lyriker, Christopher Marlowe.

Mere vil have mere, og Shakespeare kan man aldrig blive træt af. Med forestillingens noble anerkendelse af den teatertradition der bragte os til der, vi er i dag, er ’Shakespeare in Love’ en fornøjelse at overvære.

Hvem: Østre Gasværk Teater
Hvor: København Ø
Hvornår: 29. mar. – 28. apr. 2019
Foto: Miklos Szabo