Anmeldelse: Cirkus Summarum 2022


Af Maria Thostrup Jakobsen

”Summarummantastisk!”. Sådan udbrød Hr. Skæg efter at have ledt efter et godt ord til at beskrive årets Cirkus Summarum. Det virker ganske naturligt, at Cirkus Summarum skal beskrives med helt sit eget kringlede, fantasifulde ord – for det er helt sit eget show. Cirkus Summarum mixer børneunderholdning, som publikum kender fra DR Ramasjang, med mere traditionel cirkus artisteri, dansenumre og revyshow. Det er et underholdningsshow, og selvom det er rettet til børn, så var jeg også godt underholdt. Allerede fra det øjeblik publikum ankommer til cirkuspladsen, er der skabt en hyggelig og imødekommende stemning. Der var forskellige aktiviteter for børn inden showet gik i gang, og publikum kunne købe popcorn i spandevis. Det krævede ikke meget fantasi at leve sig ind i, hvorfor Cirkus Summarum er et hit hos børnefamilierne.

Forestillingen består af et sammensurium af korte numre, som var bundet sammen af en næsten usynlig rød tråd. Jeg kan godt lide, at showet for det meste ikke forsøgte at skabe en større historie, men frit hoppede rundt mellem underholdende idéer. Desværre var showet ikke helt tro mod sit koncept. Det var som om showet til tider insisterede på at holde fast i en rød tråd, og det kom til at virke en anelse forceret. Der er ingen tvivl om, at der er blevet lagt en kæmpe energi i showet, og det er tydeligt at mærke, at alle sejl er blevet sat til. Desværre synes jeg, at opfindsomheden haltede, når det (næsten) samme forsvindingsnummer blev brugt op til flere gange i showet.

I centrum for Cirkus Summarum er DR Ramasjang karaktererne Onkel Reje, Silja, Motor Mille og Hr. Skæg. Jeg kan virkelig godt forstå, at det er sjovt for børnene, som var publikum til showet, at opleve deres yndlingskarakterer uden for tv-skærmen. Men for mig at se var der stor forskel på, hvor godt de forskellige karakterer fungerede i et liveshow. Mille Gori som Motor Mille var en perfekt cirkus entertainer. Hun hævede niveauet i showet, fordi hun ikke blot kunne skabe en god kontakt med børnene, men også – som uddannet moderne danser – kunne lave vild og flot akrobatik i luften sammen med den talentfulde cirkusartist Anders Björklund. Jeg forstår godt, at flere af de fremmødte børn ville ligne Motor Mille med hendes sjove, retro motorbriller.

Musikken til Cirkus Summarum kunne ikke have været leveret flottere end af DR Bigband, og sangene fra showet kan allerede nu høres på de store streamingtjenester. DR Bigband var med til at løfte showet, men jeg synes, at det kom til at virke småfladt og ikke så kreativt, at showet brugte mange sange, som ikke var originalt skrevet til showet. Jeg synes det er sjovere med rigtige sange skrevet til Ramasjang karaktererne, end at Silja skal synge en lettere omskrevet version af Andreas Odbjergs kæmpehit ”føler mig selv 100”.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at især børnene i cirkusteltet var godt underholdt, og allerede af den grund, må forestillingen beskrives som en succes.

Hvem: DR Big Band, Muskelsvindfonden og Cirkus Summarum
Hvor: Ballerup & Aarhus
Hvornår: 22. juni – 10. juli i Ballerup samt 16. juli – 3. aug. 2022 i Aarhus
Foto: Agnete Schlichtkrull