Anmeldelse: DEKAMERONAf Ninette Marie Hemmingsen

På Teater Republique kan man i øjeblikket opleve en moderne fortolkning af italienske Boccaccios mesterværk ‘Dekameron’. I 1348 flygter ti unge mennesker fra pesten, der hærger Firenze. I løbet af ti dage underholder de sig selv ved hver dag at fortælle hinanden historier. Det bliver til 100 historier om alt fra ulykkelig kærlighed, fornuft, død og erotik til kritik af kirken. Hvis man ikke kender til dette fantastiske renæssanceværk, så frygt ej, man kan sagtens se stykket alligevel. Karen-Maria Billes gendigtning gør nemlig værket nutidigt og tilgængeligt med kløgtige københavnerreferencer og en god portion humor.

DEKAMERON er en rammefortælling, og i Karen-Maria Billes version optræder fem unge mennesker, der i fællesskab fører os igennem fem af Boccaccios originale og mest kendte historier. Dog vil de, som kender værket, opdage, at nogle af historierne har fået et tvist. Personligt kan jeg godt lide, at hovedpersonerne i et par af historierne har skiftet køn, da jeg synes, det bringer historierne tættere på et moderne publikum.

Rammefortællingen er heldigvis så tydelig, at det ikke er svært for publikum at følge med i, hvornår vi er inde og ude af en historie. Men herudover kan jeg ikke se rammefortællingens funktion og budskab. De unge mennesker hos Boccaccio er på flugt fra pesten, men jeg kan ikke mærke, at de fem unge mennesker i stykket her er på flugt fra noget. Jo, vist nævnes klimaproblemerne hyppigt, men jeg synes ikke, at stykket formår at binde det hele sammen. Det er historierne, der fylder i stykket her, og rammefortællingen, der vel egentlig skulle få os til at tænke over vores eget hykleri, ender som en sidebemærkning.

Når jeg alligevel giver 4 stjerner, så er det, fordi jeg synes, at historierne fungerer rigtig godt. Jeg gik derfra og tænkte, ‘okay, det var underligt’. Men på den gode måde. For i gendigtningen af disse renæssancefortællinger er der både plads til plat humor, grusomhed og provokation. Der er heller ikke en finger at sætte på skuespilpræstationerne! Alle fem leverer varen og trækker os rundt i følelsesmanegen. Ida Grarup har stået for den interessante scenografi, der på én gang er steril og levende. Den spiller enormt godt sammen med den formidable lydside leveret af Ditlev Brinth.

DEKAMERON på Teater Republique kan være noget for dig, hvis du kender Boccaccios værk og gerne vil se nogle af de mest kendte historier udfolde sig på en scene. Eller hvis du trænger til at blive lidt udfordret på dine teateroplevelser og se noget, der måske både vil forføre og forfærde dig.

Hvem: Teater Republique
Hvor: København Ø
Hvornår: 21. sep. – 28. okt. 2023
Foto: Sara Galbiati