Anmeldelse: Elefanten der sad på en futon og forsvandt


Af Maria Thostrup Jakobsen

Teaterensemblet Exit7 startede deres performance ‘Elefanten der sad på en futon og forsvandt’ med store tekniske vanskeligheder. Det er den slags, der kan ske, men det var ærgerligt, for pausen tog pusten fra forestillingens start. Jeg er ikke i tvivl om, at alle performerne havde lagt stor energi i forestillingen. Desværre kom historien, som teatret ville fortælle, til at stå i baggrunden, og tiden blev fyldt ud med dans og sang, som ikke var overbevisende. Jeg kan nemt vende det døve øre til, hvis der bliver sunget en anelse falsk, men det var svært at abstrahere fra, at forestillingens historie forsvandt. Jeg kunne godt lide det meste af forestillingens lydbillede. Alligevel ville jeg hellere have haft mere dialog, samspil og historiefortælling end smart, elektronisk musik og strobelys.

Exit7 ønskede med forestillingen at dykke ned i en forestående skilsmisse. Det var tydeligt, at forestillingen ville vise mennesker i krise, men jeg havde grundlæggende svært ved at afkode, hvad performerne ville udtrykke med de skiftende scener. Teater, som er absurd og surrealistisk, kan fungere virkelig godt, men for mig virkede forestillingen til at være faret vild i sin egen absurditet. Jeg havde svært ved at finde meningen, og det skabte en flad oplevelse. For mig virkede det heller ikke godt, at teatrets mørke, syrede univers flere gange blev brudt af en disney-agtig figur, som både sang opera og rappede. Det var sjovt første gang, men blev hurtigt for ensformigt og næsten akavet.

‘Elefanten der sad på en futon og forsvandt’ er en sjov, skæv titel, men efter at have set forestillingen, har jeg ikke et godt bud på, hvad navnet skal betyde. Jeg ville gerne have været med i maskinrummet, da forestillingen blev udviklet, så jeg kunne følge performernes tankegang. Det har helt sikkert været en interessant proces, som desværre ikke forløste sig på scenen for mig som publikum. Exit7 er et stort ensemble med otte performere, og jeg tror, at det kunne have gjort forestillingen mere intens og mindre forvirrende, hvis der var skåret ned på persongalleriet.

Jeg er glad for at komme i Teaterhuset, som skaber et vigtigt rum for unge, uafhængige scenekunstnere. Det er ikke alt teater, som rammer alle fra publikum fuldstændig, men det skal ikke afholde hverken publikum eller teaterperformere fra at tage en chance.

Hvem: Exit7
Hvor: København, Teaterhuset Xenon
Hvornår: 6. – 9. april 2022
Foto: PR foto