Anmeldelse: Emil fra Lønneberg


Af Kira Bach Pedersen

De fleste af os kender Astrid Lindgrens fortælling om Emil fra Lønneberg, der hejser sin lillesøster op i flagstangen og får sit hoved klemt fast i suppeterrinen. I Folketeatrets opsætning af denne tidsløse klassiker oplever vi alle Emils mindeværdige skarnsteger.

Der er svært ikke at leve sig ind i den smukke koreografi, hvor årstiderne skifter og spånerne flyver, når Emil enten søger tilflugt eller bliver jaget af sin far ind i det trange træværksted. Det er overbevisende, og den yngre del af publikum deler gladeligt deres mening om Emils skarnstreger undervejs. Det skaber en hjemlig stemning blandt publikum i salen og påviser, hvor medrivende en forestilling vi er vidne til.

Emils trægevær er byttet ud med en mandolin, og musikinstrumenter bruges i stor grad som en integreret del af den musikalske forestilling. De fungerer både som rekvisitter og spilles af skuespillerne på selve scenen. Det bidrager til den sprudlende fantasi, som er kendetegnet ved Lindgrens festlige univers.

Michael Slebsager imponerer med sin blanding af akrobatik og oprigtighed i rollen som Emil. Han suppleres godt af Asta Kamma August, og sammen har de to en troværdig søskendekemi, når Emil lærer sin lillesøster slemme ord eller jagter hende rundt på scenen. Slebsager har et talent for at spille med en ung naivitet, og endnu en gang er det ganske charmerende. Emil er muligvis en kende rastløs, men vi er aldrig i tvivl om hans godhed.

Forestillingen mister kortvarigt pusten efter pausen, og scenerne trækkes i langdrag, hvilket til premieren resulterede i rastløshed blandt flere af de mindre børn. Dette opvejes dog, når Emil igen springer tværs over scenen i en sneboldskamp mod Alfred.
Det er desuden dejligt at se, at Folketeatret også tør afvige fra originalen ved eksempelvis deres utrolig fine nyfortolkning af Emils træfigurer. I det hele taget rammer Folketeatret plet med deres oversættelse af originalmaterialet til scenen, som er særdeles vellykket.

Når den ikoniske temasang fra den originale tv-serie spiller, og Emil sniger sig langs plankeværket med en musefælde i hånden, rammer nostalgien mig for fuld skrue. ’Emil fra Lønneberg’ er ikke kun et dejligt gensyn for voksne såvel som børn, men skulle ens børn endnu ikke kende til ballademageren fra den lille svenske flække, ville dette være en perfekt introduktion til et endnu større univers. Skynd jer ind og se denne fængende familieforestilling.

 

Hvem: Folketeatret
Hvor: København K samt på turné rundt i landet
Hvornår: 26. okt. – 16. dec. 2018 (Folketeatret), 15. jan. – 20. mar. 2019 (Turné)
Foto: Thomas Petri