Af Ninette Marie Hemmingsen
På det moderne Nørrebro udspiller der sig for øjeblikket teater i sin reneste form. Da teater blomstrede op i oldtidens Grækenland, hang det uløseligt sammen med demokratiet, og i teatret gennemlevede man som publikum følelser som medlidenhed og frygt.
Ideen var, at man som beskuer ville gennemgå katharsis, altså at man simpelthen via skuespillet ville blive renset for skadelige følelser, så man efterfølgende kunne indgå i samfundet som en rationel og logisk tænkende demokratisk borger.
Teatret var et sted hvor samfundsforhold blev sat til debat, og på den måde kunne publikum få luft for deres følelser og få sat deres tanker i perspektiv. Teatret fungerede så at sige som en naturlig og nødvendig pendant til demokratiet. Og det er lige præcis dét, der udfolder sig på Nørrebro Teater for øjeblikket, i et skuespil om demokrati, sandhed og fortvivlelse, som naturligt og respektfuldt er baseret på Henriks Ibens En Folkefiende fra 1882.
EN FOLKEFJENDE er teater i sin reneste form, fordi den netop sætter samtidige forhold under debat. Den er så fortryllende aktuel i et Danmark og en verden, hvor kriserne synes at strømme ind fra alle retninger, de nævnes i flæng, flygtningekrisen, Coronakrisen, klimakrisen. Heldigvis leveres det hele til os med en kæmpe portion humor og salen runger flere gange af publikums grin. Men det er også nødvendigt i en forestilling som denne, for hvis ikke det var tilfældet, så tror jeg ærligt talt, at jeg havde forladt salen med tyngende dårlig samvittighed, i stedet for eftertænksom og opløftet på samme tid.
På skuespilgalleriet er der heller ikke en finger at sætte. De leverer alle en god performance, men Søren Pilmark, som mange vel kender for sin komik, han er intet mindre end fantastisk i rollen som lægen Tomas Stockmann, der tjener sandheden. Men hvad er sandheden og hvad er den i grunden værd? I husker måske kong Ødipus og hans jagt på sandheden? Husker I hvordan det gik med ham? Fra folkehelt til folkefjende, Søren Pilmark leverer en uovertruffet skuespilpræstation!
Scenografien er enkel og klar i sit udtryk, hvilket passer glimrende til skuespillets moderne outlet og fokus. Der leges med lyset og de henholdsvis varme og kolde toner er flot med til at understrege stemninger og følelser hele vejen igennem stykket. I en kombination af et enkelt moderne udtryk, fantastiske skuespilpræstationer og en kæmpe portion humor får vi serveret et faktisk ret tungt og dystert emne, og det er denne kombination der gør, at vi som publikum er klar til at blive kaldt for hyklere og amoralske sofavælgere.
Der er mange grunde til at jeg vil anbefale denne forestilling til gud og hver mand, den er hylende morsom, den er gennemtænkt og den er flot eksekveret. Men hvis man kun skal bruge én, så lad det være denne: EN FOLKEFJENDE er det spejl hvori vi ikke alene kan se os selv, men hvor vi bliver tvunget til virkelig at se ind i os selv og dét er teater i sin reneste form.
Hvem: Nørrebro Teater
Hvor: København N
Hvornår: 18. sep – 23. okt. 2021
Foto: Sara Galbiati