Anmeldelse: Et Juleeventyr


Af Anna Cæcilie Sørensen

Julemusik, en omfavnende varme, popcorn, børnelarm og voksne med fyldte vinglas. Nørrebro Teater bobler af forventning og julestemning. De fleste af os kender måske allerede Charles Dickens fortælling om Ebenezer Scrooge – han findes i hvert fald i mange udgaver. Klædt i sort jakkesæt og høj hat, spadserer han ind på scenen og kalder os idioter. Foroverbøjet med hænderne bag ryggen og mundvigen vendende nedad. Alt er humbug.

Tæppet går op og vi kigger lige ind i et stort hvidt palads. Scenografien er fuld af døre, hemmelige rum og historier. Scrooge byder folk indenfor, selvom ingen længes efter at møde ham, for han er djævlen i forklædning. Bag alle de snedige sætninger og ord gemmer der sig en gammel gnier, der kun tænker på sig selv og sine penge. Hans hjerte har ikke slået de sidste mange år og end ikke julestemningen sætter gang i den store muskel.

Men julenat får han besøg af et spøgelse, så samtlige børn rykker tættere på deres forældre og publikum får kollektive kuldegysninger. De høje og uhyggelige stemmer, der kalder på ’Scrooge’, skal nok give anledning til et par mareridt.

Blandingen af familievenlig uhygge, fantastisk humor og blændende skuespil er som at åbne den julegave, du har ønsket dig allermest. Forestillingen har gennemgående en virkelig fin balance imellem det alvorlige og det sjove, og taler dermed også både til børn og voksne. Det er skægt, når de bander og gentagende gange siger ”av for satan”. Ja, det er jo i virkeligheden meget simpelt, men det fungerer afsindig godt for alle er med på den.

Mette Horn er uden sammenligning. Hun er sårbar, modbydelig morsom og så er hendes evne til at tale med sig selv ret sublim. Andreas Jebro er gaven, der bliver ved med at give. Han overrasker hele tiden publikum med sin fabelagtige mimik, stemme og sprudlende kropsprog. Lila Nobel spiller den første ånd der hjemsøger Scrooge og allerede inden hun er kommet ind på scenen, får hun publikum til at le. Hun tager os tilbage til fortiden og jeg får nærmest lyst til at rejse til verdens ende med hende. Asta Kamma August og Jesper Groth spiller nuet og fremtiden. De vælter ind og ud af biroller og det er en fornøjelse at overvære. Scenen er virkelig proppet med komiske naturtalenter. Alle kommer udover scenen og springer direkte ind i vores hjerter.

’Et juleeventyr’ er en af årets bedste forestillinger! Det er en fortælling om det fine lille hjerte; maskinen og den største gave man kan give en anden. Får man ingen kærlighed, kan man ikke give den videre. ’Et juleeventyr’ er lige så aktuel nu, som den var i 1843. Hver ny dag bringer en ny mulighed, en mulighed for at gå i teatret og lære noget. En mulighed for at gemme sig, gå på opdagelse og bliver underholdt i sådan at grad, at jeg får lyst til at det skal være en ny juletradition.

Hvem: Nørrebro Teater
Hvor: København N
Hvornår: 29. nov. 2019 – 4. jan. 2020
Foto: Büro Jantzen