Af Kira Bach Pedersen
Det tager kun få øjeblikke, før jeg er komplet opslugt i det finurlige univers af poesi og dukkeføring, som Bådteatret har skabt i deres aktuelle forestilling. Titlen ’Eventyrlige Dæmoner’ opsummerer godt, hvad dette stykke kan: Nemlig at vise den grumme og fantasifulde side af de historier, vi kender så godt fra barnsben af. Og ikke mindst at minde os om, at Andersens eventyr beror på universelle følelsesregistre, som på ingen måde kan anses for værende udelukkende for børn.
Konceptet er dukketeater for voksne, hvilket virker særdeles godt, fordi forestillingen tager sin genre fuldt ud seriøst. At dukkerne er til voksne betyder på ingen måde, at stykket forsøger sig med at være overdreven makaber men i stedet blot prikker insisterende til vores fantasi, så den forhåbentlig ikke går i stå. Det er fuldt ud berettiget at fortælle børnehistorier til voksne, fordi vi – uanset alder – kan genkende følelsen af at være den knuste tepotte i gården eller snemanden der står længselsfuldt ude i kulden. H.C. Andersen formidler de store menneskelige længsler – og Bådteatret visualiserer dem.
Undervejs brydes dukke-illusionen for en stund for at undersøge skuespillernes personlige forhold til Danmarks mest berømte digter. Fokusset på de medvirkendes liv er skiftevis bevægende og distraherende. Forestillingen opnår en blandet succes med ideen, da de personlige afbræk til tider sætter den højkonceptuelle tilgang i tomgang. At enhver kan spejle sig i H.C. Andersens værker er jeg dog ikke i tvivl om, og her er de personlige beretninger en tydelig påmindelse.
Selve håndværket med dukkerne er imponerende og dragende. Ord og stilhed får lige meget opmærksomhed, heldigvis. Og så er det virkelig en fryd for øjet med alle de kreative løsninger, der gør at H.C. Andersen både kan agere havfrue under vandet og flyve dansende over scenegulvet. Det hele indkapsles af den manuelle drejescene, som med sine tre kulisser danner de fysiske rammer for det nostalgiske univers.
Gakket magi, trylleri og menneskelig genkendelighed på lidt over 1 time – imponerende!
Hvem: Bådteatret
Hvor: København
Hvornår: 5. nov. – 3. dec. 2022
Foto: Miklos Szabo