Anmeldelse: Tværs


Af Carl Sørensen

Radioprogrammet Tværs har 50-års jubilæum. I den anledning er der blevet skabt en teateroplevelse, der forsøger at finde essensen i Tværs. For hvad er Tværs egentlig? I sin tid var det et program hvor primært unge mellem 14 – 24 år ringede ind, og fik hjælp og en samtale om alt det, der var svært, og måske vigtigst af alt, blev lyttet til. Alt dette i kraft af den fantastiske radiovært Tine Bryld, som startede programmet. Så hvad er essensen så? Historierne? Radiotransmitterede opkald ud til hele befolkningen? Eller er Tine Bryld det mest centrale? Dette forsøger 4 unge mennesker at besvare, om end svaret måske ikke er ligetil.

Først møder vi Tobias Leander, som bruger slik som en slags terapi. Dernæst møder vi Anna Hawa Kamuk Mnasi, som er træt af at skulle redegøre for et multikulturelt perspektiv i alle henseender. Derefter vi møder Lucia Vinde Dirchsen, som vil gøre op med alle normerne og boksene, som man ofte kan putte folk i i den binære tanke. Til sidst møder vi Ludvig Brostrup, som i mange år har ønsket sig en fuldstændig digitalisering af sig selv i et forsøg på, at skabe en forstærket virkelighedsfølelse.

Alle skuespillernes segmenter er mærkbart forskellige, men alle lige rammende. Når for eksempel Mnasi får et væld af heliumballoner klistret fast på sin krop imens hun i glædelig frustration snakker om forelskelsens fænomen, bliver både monologen og det visuelle nærmest magisk. Eller når Brostrup udstyres med kamera, mikrofon og Tron-lignende briller og går ind i den digitale dimension for at møde sig selv 8 år tidligere. Et møde, der gennem filter og effekter giver publikum en følelse af at være sammen med Brostrup i det digitale virvar. Det hele går op i en højere enhed i en scene og historie, som virkelig sidder fast i mig.

Forestillingen bevæger sig ud i surrealistisk meta-teaterlignende vinkler, som stadigt forsøger at indkapsle Tværs-ånden. Publikum forvirres over hvor skuespillet slutter og virkeligheden starter, hvilket jeg opfattede som en vellykket overvejelse. For hvad er fænomenet Tværs? Lige som forestillingen er ved sin ende, bliver publikum inviteret uforpligtende op på scenen i samtale med skuespillerne. Ikke i en samtale skuespiller til publikum, men snarere en snak menneske til menneske. Og netop dette er måske det mest centrale ved Tværs.

Hvem: Aveny T og DR
Hvor: Frederiksberg
Hvornår: 22. okt. – 26. nov. 2022
Foto: Jim Falk og Emil Rostrup