Anmeldelse: 5 kvarter ved 200 grader


Af Carl Sørensen

En søn, en far og en svigerfar. En opskrift på en ubekvem weekend i selskab med klimakontroverser, gastronomiske uenigheder, og blasfemiske diskussioner. Toke, spillet af Thomas Clausen Rønne, er taget med sin svigerfar Jørgen, spillet af Bue Wandahl, i familiens sommerhus i Sverige. Her mødes de med Tokes far, Birger, spillet af Bo Stendell Larsen. Og allerede da døren åbner, begynder det presserede samvær. Jørgen er fra en landmandsslægt i Jylland, Birger er kunstner fra København og Toke formår at være en mærkelig mellemting, som ikke repræsenterer nogen af dem.

Forestillingen formår at skabe en sadistisk fantasi, som de fleste, der har ikke-selvvalgt familie kan genkende eller i hvert fald forestille sig. Jørgen, Tokes svigerfar, kan måske kaldes ortodoks kristen, hvorimod Birger er bragende ateist. Dette clash er en nydelse at være publikum i, men Tokes mediatorrolle er tåkrummende på den helt rigtige måde. Når eksempelvis Toke gentagne gange råber ”Hold nu din kæft, far” og dette ikke udløser nogen reaktion, mens Birger kort efter råber ”Hold din kæft” til sin søn, hvilket med det samme skaber en øjeblikkelig stilhed, og sætter både magtspil og interpersonelle forhold tydeligt under mikroskopet.

Undervejs i forestillingen, som efterhånden føles mere som en observation af en særligt ubehagelig familiemiddag, forekommer der overraskende mange twists i mændenes individuelle historier, som både belyser deres forbehold over for hinanden, men samtidig giver mulighed for endnu flere ubehagelige diskussioner. Som for eksempel da Toke skal fortælle Jørgen, at han snarligt skal være morfar, eller måske endnu værre, da Jørgen svagt kan genkende en af Birgers malerier.

”5 kvarter ved 200 grader” er ikke ypperligt kunstteater. Ej heller udpræget innovativt og eksperimentelt. Men det prøver den heller ikke på. Til gengæld skaber forestillingen en af de mest realistiske fantasmer, jeg umiddelbart kan forestille mig. De tre mænd kan ikke lide hinanden, og alligevel kan de jo godt. De prøver i hvert fald. Og så er det første gang, jeg har set madkamp i teaterformat. Og sådan en oplevelse tager jeg glædeligt med mig hjem.

Hvem: Teatret og Teater V
Hvor: Valby
Hvornår: 9. – 13. nov. 2022
Foto: Per Pedersen