Anmeldelse: Fear


    Stjerne2Stjerne2

Af Lea Nelhorf 
Vi kender allesammen følelsen af frygt og møder den individuelt mere eller mindre i vores liv. Black Box Dance Company har med afsæt i interviews, research og egne erfaringer skabt en danseforestilling, der dykker ind under huden på os og smukt gengiver det, der er svært at forklare. Både når frygten bliver overtaget af angsten, og når usikkerheden rusker i vores selvværd.

Scenografien er enkel og simpel. Rekvisitterne har relevans og integreres elegant i dansernes koreografi. Den musiske collage er skabt af Christian Tronhjem og binder hele forestillingen sammen med sine dramatiske beats og til tider høje skingre og uudholdelige toner.

Lige netop de toner er dem, jeg husker tydeligst. De toner der nærmest skærer helt ind i knoglerne og sender mig flashbacks til når min egen frygt har overtaget mig og min krop. Uudholdeligt og fremmedet. Fjernt og skræmmende nært.

Det er det denne forestilling kan. Den favner begrebet ”frygt” så bredt, at alle kan være med. Både store og små, højtstillede, lavtstillede, kulturelle eller ej. Alle.

Frygten kan være for alverdens ting eller situationer. Alt fra edderkopper til mennesker, fra frygten for at fejle til frygten for at miste. Alt.
Hvilket de tre dansere så poetisk opremser med hver deres særprægede accent.

Vigtigst af alt føler jeg mig ikke tabt igennem forestillingen. Hvilket er noget jeg ellers godt kan have tendens til, når jeg ser danseforestillinger. Denne forestilling får mig til at tænke og stille spørgsmålstegn.

Hvad sker der, hvis vi alle mødes i en fælles frygt? Kan vores verden så overhovedet hænge sammen, hvis vi alle sammen går rundt og er bange hele tiden? Kan frygt smitte?

Hvornår er frygten en velfungerende forsvarsmekanisme, der faktisktalt beskytter os og ikke hæmmer os? Hvornår skal vi lytte til den, og hvornår skal vi ikke?
Frygten er uundgåelig. Men kan vi styre den, og hvordan håndterer vi den hver især?

Danserne i Black Box Danse Company har i samarbejde med Stephanie Thomasen og Thomas Bentin kreeret denne følelsesfulde danseoplevelse med uhyre smuk præcision og sans for fortælling.

Med en hel enorm forståelse for emnet formår de med deres gode indlevelse og en krystalfin sårbarhed, at vise os en verden vi kender. En verden vi har vores helt eget personlige syn på. En verden vi alle sammen har følelser indblandet i. Og ikke mindst en verden vi alle sammen er en del af. Deres afspejling og fortolkning af verden skal ses. Så får du muligheden – så grib den!

 

Hvem: Black Box Dance Company
Hvor: Dansekapellet, Bispebjerg
Hvornår: 5. juni 2017
Foto: Michael With