Anmeldelse: Friheden


    Stjerne2

Af Marie Vernegreen Christensen

Tivoli Friheden bød endnu en gang en gruppe publikummer indenfor efter lukketid i går aftes. Boderne var lukkede, jublende børn havde forladt stedet, og forlystelserne stod bomstille. Og dog.

Jeg har lyst til at kalde oplevelsen for en levendegørelse af det dunkle Tivoli eller en byvandring i en skør spøgelsesby. Foruden vores to guider, der på en eller anden måde indikerer tryghed i denne underfundige verden, følges vi rundt af to spøjse karakterer i skakternede jakkesæt og med neongule parykker. Deres ansigter er to store stive smil, og de er lidt skræmmende. Det må jeg bare sige.

Vi føres gennem seks små fine adskilte historier, der hver foregår ved en af Frihedens forlystelser. Vi møder soldaterkvinder ved den gamle karrusel, et par golfspillere ved minigolfbanen, Pjerrot og Harlekin i uvant opførsel, den afdøde Miwa Takahashi i sin kiste, et par herrer på et piratskib, et bundt anderledes kabaretperformere under svinggyngerne og desuden en morsom Holger Østergaard som kaffeglad pauseunderholder.

Det bliver mørkere og mørkere omkring os, mens vi går rundt i Frihedens gader. Jeg føler mig hele tiden lidt udsat. Man ved aldrig, hvem vi møder eller hvad der lurer bag næste forlystelse, hvor vi bliver bedt om at tage plads. Jeg er på vagt for forskrækkelser og for at snuble over små trin eller mine medtilskueres fødder.

Der er ingen tvivl om, at der ligger et stort praktisk arbejde bag forestillingen. Tid, sted og timing skal passe sammen og fungere. Og de gør det godt. Men jeg oplevede alligevel mig selv blive lidt distraheret. Af guidningen til og fra vores forskellige pladser, optælling, lejlighedsvis venten, høretelefoner der skulle af og på samt de andre tilskuere, som jeg var omringet af. Det blev en del af oplevelsen og det er sådan set helt fint, hvis det var meningen, men det tog lidt af mit fokus fra ordene i den ellers nyskrevne dramatik.

Du bliver lovet en tur rundt i Tivoli Friheden efter lukketid, og det er bestemt, hvad du får. En guidet tur. Det er nyt og anderledes og med det omkringliggende mørke, de udklædte væsener og historierne serveret som seks små fragmenter føles det hele lidt som en drøm. Som et eventyrland, hvor du altså lige skal huske en varm trøje, praktisk påklædning, og hvis du sætter dig op i en af svinggyngerne til sidst, skal du vide, at de altså ikke forbliver stillestående som de andre forlystelser!

 

Hvem: Aarhus Teater
Hvor: Tivoli Friheden, Aarhus
Hvornår: 23. aug. – 22. sep. 2018
Foto: Gísli Dúa