Anmeldelse: Frøken Ignora Eksploderer


Af Kira Bach Pedersen

Ignora er hvad, nogen voksne nu om dage ville betegne som et ’problembarn’. Ignora kan nemlig ikke styre sit temperament, og når hun føler sig presset eksploderer hun. Det bryder hendes bedste veninde og kæresten Georg sig ikke om. Men Ignora gør det ikke med vilje; det er fordi hun har ridser i hjertet, som ikke kan hele. Snart skal den rødhårede pige finde ud af, at det har vi alle i mere eller mindre grad.

Strukturen efter Katrine Marie Guldagers børnebøger er pædagogisk og oplagt til efterfølgende diskussioner ude i landets mange klasseværelser. Alligevel forsøger forestillingen at gabe over lidt for mange emner, som blandt andet inkluderer død, svigt, mobning og jalousi.

Plottet stikker i mange retninger og bærer præg af, at man har proppet mest muligt fra bøgerne ned i én forestilling på 45 minutter. Eksempelvis dukker Ignoras mor, som i øvrigt har været forsvundet i årevis, op for en kort bemærkning og primært som et komisk indslag. Ærgerligt. Vi får et indblik i hele Ignoras livsudsnit, men de færreste af dem får en egentlig afrunding. Men fair nok, sådan er det som oftest også i det virkelige liv.

Når det kommer til troværdighed i skuespil, er der især to elementer som er svære at udføre overbevisende: at spille fuld og at spille barn. I denne forestilling drejer det sig naturligvis (og gudskelov) om det sidste, og stykket falder lidt for ofte i fælden for overspil. Karakterenes blik er det meste af tiden fastklistret på et udefinerbart punkt i horisonten, som de råber replikker til, men når skuespillerne endelig bruger hinanden opnår forestillingen sit kærligste højdepunkt.

Jeg holder meget af at besøge Anemonen, da det er et vanvittigt charmerende lille byteater. Det er en rar rejse at følge Ignoras selverkendelse og læring igennem farver og sanglege, som de yngste skolebørn vil få meget ud af. Scenografien som umiddelbart ser mørk og kedelig ud gemmer på overraskelser som øjet ikke kan se og åbner op for en legesyghed med konstant bevægelse henover scenegulvet. Ved denne forestilling vil jeg anbefale at lade de store børn blive hjemme og i stedet lære de mindre alt om ridser i hjertet, samt at det er okay at være sur en gang imellem – så længe man samtidigt passer på sig selv og sine kære.

Hvem: Anemonen
Hvor: København
Hvornår: 4. Sep. – 5. okt. 2019
Foto: Anemonen