Anmeldelse: Gertrud Svarer Igen


Af Kira Bach Pedersen

Der er altid en kæmpe fornøjelse at besøge Husets Teater og ’Gertrud svarer igen’ er ingen undtagelse. Når det kommer til frie fortolkninger af Shakespeare, kan man hurtigt tænke ”ja, hvor mange gange har vi ikke hørt det før?”. Heldigvis bliver eventuelle fordomme gjort til skamme, for det viser sig, at der stadig er historier at fortælle. Gertruds er en af dem i denne 1,5 times metaleg, som er ren genistreg fra instruktør og teaterchef Liv Helm.

Lad os komme direkte til sagen: Dronning Gertrud, Hamlets mor, har forbløffende få replikker sammenlignet med de mandlige karakterer. Det er feje hold, som Gertrud selv pointerer, fordi hun får aldrig mulighed for at dele sin side af historien. ’Gertrud svarer igen’ er inspireret af Margeret Atwoods – rimelig bitre – tekst om Gertrud, der svarer på nogen af de anklager som Hamlet fremlægger hende – navnlig at hun har giftet sig med sin afdøde husbonds bror (som i øvrigt er skyld i mordet på eksmanden, Hamlets far). Vi har hørt historien fra Hamlet side hundredevis af gange, men nu for første gang svarer Gertrud igen. Og hun har meget at sige efter 400 års stilhed.

Selvom Gertrud er den første person på scenen, går ordet lige fra starten til Hamlet. Som altid. Både Christine Albeck Børge som Gertrud og Patrick Baurichter som Hamlet har været inde over udviklingen af manuskriptet. Mens Christine Albeck har et imponerende nærvær til publikum, spiller Baurichter Hamlet som tilpas virkelighedsfjern og fanget i fortiden. Den tørre sarkasme, der hersker igennem forestillingen lander med præcision blandt publikum, der heldigvis godt kan se ironien i, at Hamlet skal dække sig i turkis maling og spise chili for at føle smerte og forvandle sig til sin fars spøgelse, mens Gertrud ikke behøver nogen af delene; hun lider helt automatisk og er komplet usynlig uden hjælpemidler.

Begge skuespillere leverer imponerende fysiske præstationer, så selv de stille perioder i forestillingen suger mig ind i universet. Hamlets karakter er til tider selvsmagende men på ingen måde ondsindet. Ligesom alle andre deltagere i Gertrud-projektet, er han velmenende, men fundamentalt er der ingen, som forstår Gertrud udover Gertrud selv. Et relaterbart budskab, som jeg forestiller mig, at mange vil kunne nikke genkendende til.

Scenografien er heller ikke til at komme udenom. På scenen står en imponerende ridderborg i klassisk middelalderstil som stilstående kulisse. Den bliver brugt sparsomt undervejs, og jeg sad og håbede på, at den magiske og markante scenografi gemte på flere hemmeligheder og ville udnyttes yderligere, simpelthen fordi den er så dominerende i det lille teaterrum.

Der er meget at dykke ned i, når det kommer til Hamlet, og Liv Helm har kun haft mulighed for at foretage enkelte nedslag i det oprindelige skuespil. ’Gertrud Svarer Igen’ efterlader mig med ønsket om endnu mere – men så må jeg jo hjem og genlæse Hamlet og lægge ekstra mærke til Gertrud denne gang. Mon ikke også andre af Shakespeares værker gemmer på historier, der endnu ikke er blevet fortalt?

Hvem: Husets Teater
Hvor: København
Hvornår: 10. sep. – 15. okt. 2022
Foto: Christian Friedländer