Anmeldelse: Green Day’s American Idiot


Af Kira Bach Pedersen

Fra Johannes Nymark springer ind på scenen og synger første linje af Green Days vel nok største hit ‘American Idiot’ er tonen sat for en aften i fuld 00’er eufori. Jeg har ikke lyttet til Green Day siden teenageårerne, så nostalgien rammer mig som et godstog.

Heltemus har rykket deres 2017 produktion af American Idiot fra den Grå Hal på Christiania til Østre Gasværk, der som altid står som stemningsfyldt baggrund til den aktuelle tidsperiode. Det er en ren fornøjelse af være en del af de 90 minutter med ikoniske numre, hvor speederen er næsten konstant i bund.

Plottet om USA’s unge rebeller iført Dr. Martens støvler, ripped jeans og rødternede skjorter er drevet frem af Green Days sange med sparsom monolog indimellem. Det er overraskende befriende med en musical, der ikke taler ned til sit publikum med lange tekster, men i stedet lader musik og scenografi bærer historien frem. Selvom jeg ikke nødvendigvis får hvert et ord med, er jeg aldrig i tvivl om, hvad personerne mener og føler.

Vores tre unge mandlige hovedpersoner er frygtløse og så småt på vej ind i voksenverdenen. To af dem flytter til storbyen, mens den ene må blive hjemme ved sin gravide kæreste. Her skal de på hver deres måde stå ansigt til ansigt med den virkelige verdens brutalitet. Det er en tidløs USA-kritik, som aldrig bliver særligt farligt – måske især ikke for det danske publikum. Til gengæld har forestillingen også generelle spekulationer om definitionen på lykke, og hvor den findes, som vi alle kan tage med os videre.

Svenske Viktor Norén som Johnny er perfekt i rollen som den unge forstadsknægt der falder for storbyens fristelser og bliver ledt på afveje af sit dystre alter ego St. Jimmy spillet af Anders Gjesing.

Johannes Nymark, Diluckshan Jeyaratnam og Julie Steincke har også en del scenetid, hvor de viser, at rock bestemt ikke er noget problem for deres garvede musicalevner. Johanne Milland tilsætter den nødvendige følsomhed til omgivelserne som den nybagte mor Heather. Alt i alt er vokal- og skuespilpræstationerne fremragende.

Og ej at glemme, har vi naturligvis livebandet, som spiller uovertruffent og fortaber sig komplet i opgaven.

Det er netop den dedikation som bandet og resten af team Heltemus viser, der gør denne forestilling til noget særligt. Forestillingen går komplet seriøst til opgaven om at lave kærkommen underholdning med respekt for forlægget. Heltemus leverer punkrock for fuld smadder, og det er vi nok mange, der har trængt til i de seneste måneder.

Hvem: Heltemus
Hvor: Østre Gasværk, København
Hvornår: 26. juni – 22. aug. 2021
Foto: Huset Mydtskov