Anmeldelse: Hamlet – The Revenge of Prince Zi Dan


   Stjerne2

Af Anna Cæcilie Sørensen

Kronborg, solnedgang og Shakespeare. Teater under åben himmel. Fjerne mågeskrig og publikum der rykker tættere sammen. Magisk. Men da forestillingen starter, kan jeg ikke helt finde ud af, om jeg skal grine eller græde. Der er ingen tvivl om, at aktørerne på scenen er dygtige. Ingen tvivl om at Peking Opera er en genre i sig selv, og da jeg aldrig før har overværet en Peking Opera, var det måske også derfor, jeg fik et lettere chok.

Hamlet – The Revenge of Prince Zi Dan er en oplevelse, men jeg vil anbefale, at du sætter dig godt ind i genren og læser programmet grundigt. Den specielle teaterform stammer nemlig helt tilbage fra 1790 og der en mening med både rekvisitterne og rolletyperne. Alt har betydning.

Kostumerne er eksplosioner af smukke farver og fabelagtige mønstre. Ansigterne er dragenede og enormt udtryksfulde. Udadtil ser det smukt ud. Men det lød simpelthen bare skingert i mine ører. Det bedste for mig var i virkeligheden, når aktørerne reciterede i stedet for at synge.

Musikken var for høj og til sidst blev gentagelserne af de samme lyde altså for meget. Det blev virkelig svært for mig at bevare koncentrationen. Selvom forestillingen er af adaption af Shakespeares Hamlet, så kan jeg ikke rigtig mærke skuespillernes karaktertræk. Jeg forstår ikke, hvorfor rollen som Polonius bøjer i knæene, så han er lavere end alle andre. Jeg forstår heller ikke om Ophelia og Dronning Gertrudes stemmer, skal lyde, som de lyder eller om det er for sjov. Jeg kan ikke følge med humoren og jeg bliver hele tiden lidt tvivl om, hvornår jeg skal grine.

Efter forestillingen sidder jeg tilbage med en meget underlig fornemmelse i kroppen. Og som Hamlet-fan, kan jeg ikke helt forstå, at det er Hamlet, jeg har overværet her til aften. Om jeg har misforstået det hele eller om Peking Opera simpelthen bare ikke er noget for mig.

 

Hvem: Hamletscenen & The Shanghai Peking Opera Company
Hvor: Helsingør
Hvornår: 1. – 5. august 2018
Foto: Bo Nyman