Anmeldelse: Hans og Grete


Af Ninette Marie Hemmingsen

Brødrene Grimms samling af folkeeventyr indeholder både moralske og opdragende fortællinger, men mange af dem er også grumme med dystre problematikker. Ét af disse slående folkeeventyr spiller netop nu på Aalborg Teater og det er helt i Brødrene Grimms ånd i den forstand, at stykket faktisk er ret dystert.

Stykket begynder naturligvis med at præsentere os for Hans og Grete, som to sultne og fattige børn, der er ude og lede efter mad. Så er anslaget givet og vi er klar til at handlingen går i gang. Nu skal vi møde den kærlige, men karakterløse far og den onde stedmoder. Eller det tror vi i hvert fald vi skal. Vi møder dog to håbefulde forældre, der venter på ’bankmanden’ og den gældsudsættelse de desperat har brug for. I denne scene kommer Hans og Grete dog ikke til at fremstå som de gode og optimistiske børn, der bliver offer for deres stedmoders onde planer og skal bruge deres fornuft og barnlige list for at komme hjem til faren igen. Vi møder derimod to ballademagere.

Jeg kommer til at dvæle lidt ved denne karakterskildring, men køber dog præmissen, fordi det i vores moderne verden er blevet helt normalt med papforældre og delebørn og derfor er der heller ingen grund til at skulle sætte den forestilling om stedmødre op for børn på 5 år.

Herefter fanger stykket mig for en stund med sjove indslag, som også morer de andre voksne i salen. Men desværre bliver min opmærksomhed ikke fastholdt og jeg zoomer ud af den lidt for lange skovscene. Det samme sker for nogle af børnene, måske fordi der slet ikke ligges op til, at de skal være aktive eller på stikkerne og det gør at forestillingen flere gange går lidt i stå. Børnene begynder at spørge deres forældre om, hvornår slikket og heksen dukker op.

Og da dette endelig sker, så tager forestillingen pludselig fart. Scenografien, der hertil ikke har været synderlig spændende, bliver nu overdådig og sjov. På den måde afspejler scenografien og farverne i forestillingen rigtig godt de forskellige scener og stemninger vi bliver ført igennem. Forestillingen er dyster hele vejen igennem, men scenerne hos heksen i slikhuset går rent ind hos børnene og skuespillerne gør et godt stykke arbejde og derfor er ’Hans og Grete’ bestemt også værd at hive junior med ind at se.

Hvem: Aalborg Teater
Hvor: Aalborg
Hvornår: 23. jan. – 14. mar. 2020
Foto: Lars Holm