Anmeldelse: Himlen kalder jorden


Af Anna Cæcilie Sørensen

I foyeren på Krudttønden på Østerbro er der proppet med unger i forskellige størrelser. Den ene har flere spørgsmål end den anden. Nogen skal lige nå og tisse af, nogen skal lige drikke al vandet i deres drikkedunk, og andre skal lige nå at lege fangeleg. Teater Hund & Co. har slået dørene op og kalder himlen ned til jorden. En lille pige med bølget hår spørger hvad jeg hedder og hvad jeg skal. Jeg prøver at forklare, hvad jeg skal, hun lytter ivrigt og udbryder bagefter at hun har fødselsdag i morgen. Tillykke, siger jeg og et øjeblik efter bliver rollingerne kaldt til samling, så forestillingen kan begynde.

På scenen sidder en dreng og sover. Eller i virkeligheden er han vel en mand, han er i hvert fald voksen. Hans far og mor bor på en sky i himlen og bliver hurtigt enige om, at sønnike slet ikke ser glad ud. Jens er en meget forsigtig fyr, der gerne vil have tjek på det hele. Han er slet ikke sig selv, slet ikke som han plejede. Far og mor mener ikke, at der er noget at gå og være bange for. Livet er slet ikke så farligt. Jens har desværre bare glemt, hvordan man leger, og så er han rædselsslagen for at skulle gå baglæns, det er jo sindssygt farligt, at man ikke kan se, hvor man er på vej hen.

Alt kan ske – og det gør det. Far og mor kommer på et himmelsk visit. Der bliver vendt op og ned på scenografien, den bryder op og bryder ud. Der er fart over feltet og overgearede forældre, som ivrigt prøver at lære Jens at lege. De er simpelthen nødt til at lære ham at finde sin egen vej. Folmer Gry Kristensen og Anne Abbednæs spiller far og mor. Jeppe Ellegaard Marling spiller den lidt akavede Jens, der får alle ungerne til at sprudle af grin, da han genfinder lege-glæden. Skuespillerne er nærværende, både i deres blikke og deres mimik. Jeg bliver enormt glad af at iagttage dem.

Forestillingen er lavet frit efter Ulf Starks bog ”När jag besökte himlen”, varer cirka 50 minutter og efterlader sit publikum med et kæmpe smil på læben. Det var ikke kun de yngste i publikummet der grinte, nogle gange overdøvede voksenlatteren endda børnelatteren.

’Himlen kalder jorden’ er absolut en forestilling for hele familien og hvis du ikke kender nogle søde børn, kan du altså sagtens tage en sød voksen med i stedet for. Teater Hund & Co. kalder alle, både dem der kan lide at lege og dem der har brug for at blive mindet om, hvordan man gør.

Hvem: Teater Hund & Co. 
Hvor: Kbh. Ø
Hvornår: 15. jan. – 9. feb. 2020
Foto: Ingrid Riis