Anmeldelse: I’ de fucking bedste


Af Ditte Amalie Greve Bichel

Vi kender vel alle sammen en teenager eller to. Et underligt væsen der det ene øjeblik er super engageret og det næste er så bedøvende ligeglad, at man skulle tro det var løgn. Det er denne irriterende og alligevel spændende kompleksitet som forestillingen ’I’ DE FUCKING BEDSTE’ hylder. Det er en kærlighedserklæring til teenageren og en anerkendelse af, at teenageårene så absolut ikke er de nemmeste i verden.

To farverige neonlysskilte byder publikum velkommen på Teaterhuset Filuren denne eftermiddag med ordene ”FUCKING” og ”BEDSTE”. Frem på scenen kommer de tre skuespillere Steffen Nielsen, Lone Dam Andersen og Clara Josephine Manley. De er alle iklædt sorte jakkesæt med en hvid t-shirt indenunder, hvor ordet ’teen’ står printet på brystet. Der er noget smukt ved, at skuespillerne tilhører forskellige aldersgrupper. På den måde opstår der adskillige livsperspektiver i portrætteringen af teenageren som figur og der gives et lille anerkendende nik til de forskellige stadier i livet, som teenageren selv kommer til at opleve senere hen.

’I’ DE FUCKING BEDSTE’ er bygget op af forskellige sekvenser, som viser teenagerens omskiftelige liv med følelsesmæssige rutsjebaneture, venskabernes anatomi, stormfulde forelskelser, præstationspres og alle de andre tanker, som fylder i et hormonforstyrret teenagehoved. For som de siger på scenen, så svarer 1 teenagemåned til 7 menneskemåneder. Generelt er manuskriptet af Henrik Szklany ekstremt velskrevet og rummer en masse perspektiver i øjenhøjde med målgruppen.

Selvom forestillingen er lavet til et ungt publikum, er den relevant for alle aldersgrupper. Den er både sjov og dybfølt, og jeg kunne nikke genkendende til mange af scenarierne fra min egen teenagetid. Morten Kamuk Andersens scenografi og Marcus Aurelius’ lyddesign danner tilsammen en genistreg. Scenografien består af forskellige elementer med hjul på, så det sceniske rum hele tiden er i bevægelse (ligesom teenagerens humør) og i samspil med lyduniverset, skabes der et energisk og omskifteligt tempo i forestillingen.

’I’ DE FUCKING BEDSTE’ er nok en af de bedste ungdomsforestillinger, jeg nogensinde har set. Tematikken præsenteres uden omsvøb, men med den størst tænkelige omsorg, uden at det bliver overpædagogisk. Hvilket er en nærmest umulig balance at mestre i ungdomsforestillinger. Der skal derfor lyde en kæmpe anbefaling herfra.

Hvem: Teaterhuset Filuren og Teater Apropos
Hvor: Aarhus
Hvornår: 17.-22. maj samt turné i oktober 2021
Foto: Bibi Berge