Anmeldelse: Laser og pjalter


Af Anna Cæcilie Sørensen

Ingen gider at høre om andres ulykke. Vi er helst fri for at høre om dårligdom og elendighed. Det er også langt nemmere at lukke øjnene, end det er at åbne dem. Så vær velkommen til containerland, til genbrugstiggere og plastik psykopater. Vi befinder os i Londons undergrund. Vi møder en ganske anden verden, og alligevel noget særdeles velkendt. En fortid møder en nutid.

Stemningen på scenen bliver til tider både helt anspændt og akavet, ond og morsom. Skuespillernes nærvær og enorme kapacitet skinner igennem gang på gang. Nicolai Jandorf spiller storforbryderen Macheath, og selvom man ikke burde holde med psykopater, så kan man alligevel ikke lade være. Hans stemme og udstråling er fængslende og han ledsages på scenen af andre ufattelige flotte stemmer og skuespilpræstationer. Ikke mindst Polly, som spilles af Cecilie Gerberg. Store stemmer og store ord.

Penge er noget vi har opfundet. Og penge regerer verden. Uden penge kan du intet. Uden penge er du intet. Menneskerne her lever af forbrydelser, og har stadig ikke helt forstået, hvordan livet skal leves. ’Laser og pjalter’ er ikke en ny fortælling, men ikke desto mindre vil den formentlig kunne fortælles til evig tid. Manuskriptet er skrevet af Bertolt Brecht og Elisabeth Hauptmann, og komponeret af Kurt Weill. Orkestret sidder nede i graven, foran de dyre rækker. Og selvom vi ikke kan se dem, så kan vi både mærke og høre dem klart og tydeligt. Musikken er storslået og stemningsskabende, og med til at gøre aftenen særdeles uforglemmelig.

Teatret er for alle. Teater er til for at underholde os, men også påminde os om, hvor uretfærdig verden er og kan være.  I teatret bliver vi tvunget til at lytte og mene. Under Macheath gennemborende solo, sad en kvinde bag mig og oversuttede et lakridsbolsje så højt og længe, at jeg var tæt på at gå ud af mit gode skind. Det hele blev så absurd. Verden er vanvittig og uretfærdig, men hvis vi lader som ingenting og vælter os i lakridsbolsjer, så går det jo nok i sig selv… ik’?

’Laser og pjalter’ er en morsom, fantastisk og flot musikforestilling. En fortælling om dobbeltmoral og dobbeltliv. For med de rigtige venner kan man komme langt. Nogle kan endda komme så langt, at de ikke kan stoppes. På scenen bliver der talt, råbt, sunget og danset. Historien overrasker, selvom man har gennemskuet fortællingen og det kan jeg egentlig godt lide. Der bliver leget kispus med publikum og vi tvinges til at forholde os til den uretfærdighed og de uheldige tilfældigheder, der omgiver os. Lad det dog ikke være op til verden, skæbnen eller tilfældighederne at tage ind på Odense Teater og opleve ’Laser og pjalter’. Bare gør det af egen fri vilje. Gør det, fordi det er dumt at lade være.

Hvem: Odense Teater
Hvor: Odense C
Hvornår: 8. feb. – 10. marts 2022
Foto: Emilia Therese