Anmeldelse: Lazarus


Af Ditte Amalie Greve Bichel

I tråd med ROCKY HORROR forrige sæson fortsætter Aarhus Teater deres alien-fascination, i samarbejde med Det Kongelige Teater og Aarhus Festuge, når de præsenterer Danmarkspremieren på ’Lazarus’. Med fokus på karakteren Thomas Newton, en deprimeret og mentalt forstyrret eksistens fra en anden planet, tager forestillingen publikum med på en rejse ind i David Bowies musikalske univers. Selvom forestillingen er baseret på bogen ”The Man Who Fell To Earth” af Walter Tevis, er der klare referencer at finde til Bowies 70’er persona Ziggy Stardust, i form af de røde parykker og farverige jakkesæt.

’Lazarus’ handler om et overjordisk væsen der, efter et fejlslagent forsøg på at komme tilbage til sin egen planet, forsvinder ind i gintåger og egne hallucinationer. Det handler om aldrig rigtig at føle sig hjemme, om at forlade sin store kærlighed for derefter at fortryde og om at forsøge at finde sig selv.

På trods af, at Jacob Madsen Kvols står i spidsen som hovedrolleindehaver, er det Simon Matthew, som den komplekse og velspillede skurk, og Sofia Nolsøe, som den identitetssøgende Elly, der stjæler showet. Også Sara Victoria Bjerregaard leverede en pragtpræstation, en virkelig stærk debut som nyt ensemblemedlem. Hendes version af ”Life On Mars” blæste mig fuldstændig bagover. Helt generelt savnede jeg dog noget mere kant i fremførelsen af sangene, der alle sammen var meget pæne og polerede.

Aftenens helt store vinder må uden tvivl være scenograf og kostumier Christian Albrechtsen, som også stod bag scenografien til Aarhus Teaters tidligere succes ’Lyden Af De Skuldre Vi Står På”. Med store bevægelige billedrammer og en skov af spejle, der kan mere end fordoble antallet af mennesker på scenen, formår han at skabe en visuel ramme, der på mesterlig vis inviterer publikum ind i karakteren Thomas Newtons sind og hallucinationer.

Normalt når jeg går i teatret, er det for at se en spændende historie som fanger mig. I ’Lazarus’ er udviklingen dog ikkeeksisterende, hvilket resulterer i, at historien fremstår grå og udvasket i forhold til musikkens rungen, scenografiens simple perfektion og kostumernes strålende farver. Det er ærgerligt, for der er så mange elementer som fungerer ekstremt godt. jeg var mildt sagt frustreret, da jeg forlod Store Scene med følelsen af, at mit behov for en velfungerende historie ikke var blevet opfyldt, specielt da teatret netop beskriver forestillingen som en musical. 

Hvem: Aarhus Teater i samarbejde med Det Kongelige Teater og Aarhus Festuge
Hvor: Aarhus
Hvornår: 29. aug. – 12. okt. 2019
Foto: Emilia Therese