Anmeldelse: Manifest for Skrøbelige Autoriteter


Af Ditte Amalie Greve Bichel

På Studioscenen, som sidste sæson agerede rum for de eksperimenterende og nytænkende forestillinger, får Aarhus Teaters nyerhvervede huskunstner Nanna Cecilie Bang lov til at udfolde sine evner i et pink-paradis. Med replikker som ”Jeg tror mere, jeg identificerer mig som en person, der græder meget” og “Hvem behøver at trække vejret, når man kan gøre det igennem en anden” forsøger hun at indfange en skrøbelig og usikker ungdomsgeneration.

Scenografien er enkel og skrigende pink. Tre stole er placeret langs den pink væg, hvor der hænger enkelte lysstofrør, og overskrifter som ”Forord” og ”Manifestet” projekteres op, for at give os en idé om, hvad næste sekvens handler om. I forhold til selve rummet, og den fysiske distance mellem skuespillere og publikum, ærgrer jeg mig over, at der er valgt en klassisk scene-sal opbygning. Studioscenen har før i tiden været kendt for at lege med grænserne for, hvordan man inddrager publikum, men denne eksperimenterende tilgang forsvinder helt med de stolerækker vi bliver placeret på.

På 1 time og 20 minutter bliver vi ført igennem emner såsom fødsel, sex, død og til sidst kommer så selve manifestet. Undervejs indgår der både sang og dans, alt sammen udført af de tre skuespillerinder Mette Klakstein Wiberg, Durita Dahl Andreassen og Camilla Lau. Både kostumevalg, gestik og mimik peger i retning af at de tre kvinder i ’Manifest for skrøbelige autoriteter’ skal fremstå som virkelige og ægte, men jeg bliver desværre aldrig helt overbevist. Ord som ”reclaim” og snak om græske tragedier gør mig undervejs bevidst om, at det blot er en iscenesættelse og ikke virkelighed.

Det lykkes dermed ikke for Nanna Cecilie Bang at vælte mig bagover på samme måde, som hun gjorde med den rå og hudløst ærlige ’My heartache brings all the boys to the yard’ i 2018. Men selvom jeg ikke var specielt vild med iscenesættelsen, må jeg dog indrømme, at jeg var svært begejstret for at se en forestilling, hvor der udelukkende er kvinder på scenen.

På trods af mine måske hårde ord om ’Manifest for skrøbelige autoriteter’ er jeg sikker på, at mange unge vil kunne identificere sig med nogle af passagerne i den ellers teksttunge forestilling. En forestilling som dog også i sine gyldne øjeblikke formår at frembringe grin og smil på læben.

Hvem: Aarhus Teater
Hvor: Aarhus C
Hvornår: 12. sep – 10. okt 2019
Foto: Anna Marin