Af Asbjørn Nielsen
Hvidovre Medborgersal summer af forventning denne ellers helt almindelige grå fredag aften. Musik- og teaterforeningen Fragmentet har premiere på deres anden store produktion ‘Next to Normal’, musicalen som for få år tilbage tog publikum med storm på Nørrebro Teater. Det samme gør amatøropsætningen her i Hvidovre langt hen af vejen takket være det dygtige og ambitiøse hold på og bag scenen, som sprudler af gåpåmod.
Almindeligheden fortager sig hurtigt i åbningsnummeret “En helt almind’lig dag”, hvor vi præsenteres for beboerne dér i køkkenalrummet, som lægger scene til det barske familiedrama om jagten på lykken og overlevelse. For der er ikke tale om en almindelig dag og slet ikke en almindelig familie. Der er faktisk snarere tale om en helt almindelig ualmindelig familie, som gennemgår tabuer og udfordringer, vi alle kan risikere at møde.
Moderen Diana, som manisk og godhjertet spilles af Louise Kaastrup Larsen, er på randen af sammenbrud, da hun og hendes uopslidelige mand Dan har mistet deres søn. Som spæd. Det er 17 år siden, men alligevel hjemsøger sønnen den angste og skizofrene Diana og går igen i hendes sind. Ulykkeligt og hjertevridende på en gang. På sidefløjen står parrets teenagedatter Natalie, som er stresset og føler sig overset som følge af moderens tilstand. Fremstillet med en naturlig teenager-rådvildhed og dejlig stemme af det unge talent Anna Christine Bauer. Tragediens omdrejningspunkt, den afdøde søn Gabriel, bringes lyslevende til live af Dennis Villads Thomsen, som titter frem med sin blide insisterende stemme og næsten Allan Olsen’ske ungdommelighed samt sprængfarlige besættelse, når han konstant iagttager tragedien og i bedste rockende Hair-stil synger “Jeg’ i live”. Mødet fører til tårevædede situationer på tilskuerrækkerne i den lille sal; især da Gabriel gennem Diana konfronterer den konfliktsky fader, spillet af den velsyngende Thomas Michaelsen Brøchner, i duetten “Så aner du ik’, hvem jeg er”.
Familiedramaet indrammes af en fin og funktionsdygtig kulisse, hvis brug af lys og skygge samt sorte og klinisk hvide trapper, slisker og låger fremstiller Dianas skyggesind og den virkelighed, hun møder: medicin og psykiatriske eksperimenter. For ind kommer psykiateren Doktor Madden med sine Dr.-Jekyll-and-Mr.-Hyde-eksperimenter. Dianas ulykkelige tilstand kan nemlig selvfølgelig reddes med elektrochok – det får man det jo meget bedre af! Eller tværtimod. Resultatet bliver hukommelsestab og en moders afsked med mindet om hendes søn. En op- og nedtur som blændende og medrivende opleves gennem Diana her hos Fragmentet.
Fragmentet skal belønnes for deres fede gåpåmod og deres ambitiøse initiativ til at ville det store. De er modige, for ‘Next to Normal’ er en krævende musical at spille. Stort set alt synges undervejs, og det fornemmes hurtigt, hvordan vokalarbejdet har krævet en minutiøs indstudering, ja et gravearbejde af næsten arkæologisk karakter, for at finde frem til og dernæst holde tonerne i de mange polyfone flerstemminge rock-kvartetter, som musicalen byder på. En styrkeprøve uden lige som langt hen af vejen lykkes for holdet. Det seks mands store orkester akkompagnerer skuespillerne fortrinligt gennem ballader og elektrochok-rock, men desværre synes vokalerne på scenen til tider for usikre, hvorfor flere af numrene i musicalen bliver en udfordring at lytte til. En smule mindre vibrato på stemmerne var nok på sin plads i denne sammenhæng, da tonerne ville fremstå renere.
Fra scenen slutter holdet af med at synge “Lad der blive lys”. Man mærker, at det allerede er der. Med disse ambitioner og kræfter kan Fragmentet gå en lys fremtid i møde.
Hvem: Musik- og teaterforeningen Fragmentet
Hvor: Hvidovre
Hvornår: Indtil 11. Februar
Foto: Louise Eriksen