Anmeldelse: NO REGRETS


Af Marie Vernegreen Christensen

Fodboldfesten starter allerede i foyeren. Teatret Svalegangens foyer er propfyldt med mennesker, AGF-pynt og god stemning. Vi bliver budt velkommen til AGF’s julefrokost og får stukket en grøn dåse i hånden, da dørene åbnes ind til Store Sal. Ceres Top selvfølgelig.

Scenen er som en fodboldbane placeret i centrum mellem tre tribuner. Der er kridtet op på gulvet, og træmænd står klar i forskellige stillinger til at agere IKEA-møbler, voldsofre, DJ og øvrige rekvisitter.

Teatret Svalegangen i Aarhus har satset på bysbarnet Stig Tøfting og hans biografi No Regrets som udgangspunktet til deres opsigtsvækkende forårsforestilling med samme titel. Hovedrollen er gået til Morten Kjær, som gør det fremragende som den århusianske plæneklipper. Med den muskuløse krop, det skaldede hoved og den karakteristiske gangart er jeg flere gange overbevist om, at jeg sidder og kigger på den ægte Tøfting.

”Jeg pakker sko, jeg løber, jeg træner og jeg spiller.” Sådan lyder Tøftings mantra i de yngre år, men efter ægteskab og børn har det ændret sig en smule: ”Jeg træner, jeg spiller og jeg samler kommoder.” Vi tages gennem en årrække i Tøftings usædvanlige liv, og der er drama nok at tage fat på. Intet behandles i dybden, men jeg får et helhedsindtryk af manden bag No Regrets og hvilke kontraster og konflikter, der har fyldt i hans liv. Fodbolddrømmen der blev til virkelighed, hårde venskaber, temperament, kærligheden til Betiina, den ubarmhjertige presse, hård træning, et privatliv som familiefar, fængselsstraf og tabet af en lille søn bliver alt sammen behandlet. Der er rørende momenter, alvor og masser af humor i én god blanding.

Stemningen i salen sikres med en projektion af video på endevæggen. Vi får fornemmelsen af sejrssus og kaotisk mediedækning, og det skaber samtidig en forbindelse til virkeligheden. Det er ikke en fiktionsverden, vi er trådt ind i, men derimod den barske realitet. En virkelighed de færreste får lov at opleve. Men med Svalegangens opsætning får vi lov til at erfare en flig af den. Der er referencer til kendte mennesker i fodboldverdenen og til hændelser, vi har læst om i medierne. Men sjældent har vi fået et samlet billede af manden bag overskrifterne og de hurtige TV-interviews.

Forestillingen vil fortælle så meget som muligt på 75 minutter, og det lykkes da også at fortælle en masse om Tøftings liv, men jeg føler aldrig helt, at jeg lærer hans person at kende. Dedikeret og aggressiv, ja, men jeg fornemmer, der er meget mere under overfladen. Forestillingen udmærker sig ved at være en flot hyldest til hovedpersonen, vise livets kontraster og skabe en stemningsfuld sportsfest, så det føles som om, Danmark lige har vundet en landskamp.

Hvem: Teatret Svalegangen
Hvor: Aarhus
Hvornår: 26. marts – 14. maj 2022
Foto: Montgomery