Anmeldelse: R.OSA – 10 Exercises for New Virtuosities


Af Ditte Amalie Greve Bichel

Bora Boras program har de sidste par uger været dedikeret til at undersøge koblingen mellem hjernen og kroppen. Dette fokus har resulteret i et program spækket med forestillinger, foredrag, samtalesaloner m.m., samlet under overskriften ”Move YourMind”. En af disse forestillinger er ’R.OSA – 10 Exercises for New Virtuosities’, der rammer lige ned i de identitetspolitiske debatter, som udspiller sig i vores samfund.

På scenen står performer og danser Claudia Marsicano. Hun er iklædt en skrigblå badedragt, der ikke overlader meget til fantasien. Marsicano skiller sig ud fra de dansere vi normalt ser på scenen, idet hun er tyk. I denne sammenhæng skal ordet ’tyk’ ikke forstås negativt, men i stedet som et neutralt beskrivende ord i overensstemmelse med tykaktivismens guidelines om sprogbrug.

I løbet af 45 minutter gennemgår Marsicano 10 øvelser på scenen, der dermed bliver den overordnede ramme for forestillingen. Nogle af øvelserne består af dans eller sang, hvor andre er publikumsinddragende. Marsicano befinder sig på en helt tom scene og omdrejningspunktet bliver derfor hendes krop og hvordan denne iscenesættes. Hun er som performer karismatisk og formår at skabe en ekstremt velkommende stemning i salen.

Jeg mener, at det er forfriskende at se en anden kropstype repræsenteret på scenen, da talent indenfor dans og skuespil jo ikke kun er forbeholdt tynde mennesker. Jeg må dog indrømme, at jeg finder det svært at skrive denne anmeldelse, da repræsentation, hvad end det drejer sig om race, kropstype eller køn, er et emne, hvor man skal træde varsomt. Alligevel synes jeg, at det var ærgerligt, at Marsicanos krop, i nogle af øvelserne, blev iscenesat på en måde, hvor jeg blev i tvivl om, hvorvidt publikums latter blev fremkaldt af hendes bevægelser generelt eller fordi det netop var en tyk krop, der udførte bevægelserne. I programteksten står der, at forestillingen ”udfordrer både tyngdekraften og vores forudindtagede holdning til kropsidealer.” Dette er enormt vigtigt, men spørgsmålet er, om kropsidealerne kan udfordres på en anden måde, hvor den tykke krop normaliseres i stedet for at blive gjort til et humoristisk underholdningsobjekt.

Det er muligt, at jeg har misforstået pointen. Jeg besidder også blinde vinkler. Men uanset hvad er ’R.OSA’ en glimrende oplevelse med en ekstremt dygtig kvinde i centrum.

Hvem: Bora Bora
Hvor: Aarhus
Hvornår: 21. – 22. okt. 2020
Foto: PR Foto