Anmeldelse: Rapunzel


Af Ninette Marie Hemmingsen

Min 10-årige niece og jeg er de første, som bliver lukket ind i Tivoli og mødes af Eventyrteatrets parade af skønne børn der, ønsker os velkommen, og allerede her er stemningen i top. Min niece er fuld af forventning og glæder sig til at se om Eventyrteatrets version af Rapunzel minder mest om Brødrene Grimms eller Disneys.

Jeg deler min nieces forventning, men her overrasker Eventyrteatret os, de har nemlig skrevet en ny fortælling med et rigtig fint budskab. Rapunzel bor i det strikse Heroikum, hvor der ikke er plads til forskellighed og hvor klanen Søstrene styrer med hård hånd. Men selvfølgelig kan de ikke kue Rapunzel. Vi følger hende og hendes to veninders vej væk fra Heroikum, og på denne rejse møder vi mange finurlige og forskellige skabninger bl.a. de festlige og fredelige indbyggere i nabolandet Irisia.

Budskabet i forestillingen er enkelt, vi er alle gode nok, som vi er og ingen skal føle sig forkerte. Det er et budskab min niece forstår og som hun synes skinner fint igennem. Disse forskelligheder skildres på mange sjove måder, og især pigen Ira, der ligefrem begynder at ryge ud af sit hoved, når hun bliver ophidset, får salen og børnene til at grine. Det er en mega fed effekt! Herudover er scenografien simpel men effektfuld, og de overdådige kostumer er med til at skabe stor kontrast imellem de to lande og folk.

De skønne børn og unge mennesker lægger hjerte og sjæl i forestillingen og min niece er helt opslugt. For mit vedkommende er det især Erik Hald, som den tissetrængende Salta og Iris Mealor som den udspekulerede søster Malitia, der shiner i deres roller. Salta høster megen latter fra salen og Malitia spiller rollen så overbevisende, at den lille dreng bag ved os bliver oprigtigt bange. Det skal dog nævnes, at alle gør det godt på scenen og det er en sand fornøjelse at se.

Eventyrteatrets Rapunzel er højaktuel med sit budskab om forskellighed og accept. Det hele foregår i børnehøjde og det fungerer rigtig godt. Derfor er det også en ekstra bonus for os voksne, når der kommer en velplaceret replik eller et indspark til os, som f.eks. en joke om Boris Johnsons fantastiske frisure.

Det er helt fint at Eventyrteatrets Rapunzel, hverken ligner Brødrene Grimms eller Disneys, det er min niece og jeg helt enige om. De har nemlig skabt en ny fin fortælling, hvor Rapunzel passer bedre ind i børnenes virkelighed. Jeg er sikker på at jeres børn, niecer, nevøer, børnebørn og bonusbørn vil gå glade hjem fra denne oplevelse – så af sted med jer!

Hvem: Eventyrteatret
Hvor: Tivoli, København
Hvornår: 8. – 23. okt. 2022
Foto: Ole Mortensen