Anmeldelse: Ser du mig


Af Kira Bach Pedersen

Teater Grob står aldrig i vejen for at tage de tunge emner op og give publikum en venligsindet moralsk lærestreg. ’Ser Du Mig’ er ingen undtagelse, og sammen med CoreAct tages et emne op som er skræmmende virkelighed for mange og meget usynligt for andre: arbejdsløshed i et moderne og forbrugsstyret samfund. Tilpas aktuelt er det skam også.

Sammen præsenterer tre skuespillere klædt i arbejderklassensuniform, hvordan faldet ned i fattigdom føles for den enkelte. Da loftet ramler, kravler de mast op mod varmglødede lyspærer rundt på gulvet, mens de forsøger at navigere i en situation som de indtil da kun troede, at andre mennesker endte op i. Når man går fra at være noget til at være ingenting. Selvværdet og identiteten hænger sammen med arbejde, og uden arbejde har man ingen værdi. Pointen skinner igennem uden problemer og uden at være yderligere udfordrende.

Fokus flyttes undervejs fra individet og over til samfundet, når goderne skal fordeles. Ved hjælp af sække af jord spredt rundt på scenegulvet finder personerne langsomt ind til et fællesskab og en ny form for værdi.

Teksten skifter mellem at være uhåndgribelig og belærende – måske fordi der eksisterer en hvis fordom om hvilke typer mennesker, der har midler og overskud til at gå i teatret og se denne type forestilling. Hvor privilegeret man end er, rammes der ned i noget ganske reelt og empatien knytter sig fast og overvælder mig hele vejen igennem.

Stilhed og pauser til refleksion bliver der også plads til undervejsVisuelt er det et stilfærdigt slaraffenland for publikum, når skuespillerne ordløst iler rundt mellem hinanden på scenen i kampen om fordelingen af ukendte goder. Scenografien er smuk uden at være pomp og pragt. Mika Forslings lyddesign er værd at fremhæve; harmonien med det der foregår på scenen og det poetiske lydbillede hæver sceneoplevelsen med flere mil. Det fremstår tydeligt, at scenografi, lyd og lys ikke blot agerer supplement men er en fuldstændig essentiel del af oplevelsen og aktører i sin egen ret.

Slutnoten er håbefuld selvom vi alle ved, at løsningen på Faldet ned i fattigdom sjælden er simpel. Det gør ikke så meget, for har vi ikke alle brug for et positivt udsyn i øjeblikket? ’Ser Du Mig’ er en tiltrængt påmindelse om teatrets skønhed, hvis nogen skulle have mistet følelsen i det sidste stykke tid.

Hvem: Teater Grob & CoreAct
Hvor: København
Hvornår: 21. aug. – 12. sep. 2020
Foto: Emilia Therese