Anmeldelse: Sigurd fortæller om de græske guder


Af Simone Zwicky

Jeg kan allerede høre et væld af spændte børnestemmer, da jeg drejer ned ad Nyborggade mod Østre Gasværk. Jeg er på vej ind for at se ’Sigurd fortæller om de græske guder’ og forventningerne er ikke lave. Som for mange andre i begyndelsen af 20’erne var Sigurd og hans program ’Sigurds bjørnetime’ en markant del af min barndom, så jeg er klar på den helt store nostalgi tur.

Østre Gasværks enorme scenerum åbner sig for os. Det er svært ikke at blive imponeret, når man træder ind under den kæmpe kuppel. Det er som at træde ind i en bobbel væk fra hverdagen. Scenen er pyntet af store stykker draperet, hvidt stof som hænger fra væggene, og leder tankerne mod Antikkens Grækenland.

Musikken starter og 4 mænd kommer marcherende ind på scenen. 3 musikere iklædt grønne togaere og manden bag titelnavnet: Sigurd Barrett. Allerede her bliver publikum revet med af stemningen, og opfordres til at klappe med på den første af mange iørefaldende sange.

Sigurd tager publikum ved hånden, og følger os gennem myterne om de græske guder. Fra begyndelsen af det hele, hvor kun kaos eksisterede – ’Som når vi ikke har ryddet op hjemme på værelset’. Vi møder Himlen og Moder Jord, ser titaner blive til og møder græske guder og helte i alle afskygninger. Fra Zeus til Hades og fra Odysseus til Perspehone.

Sigurd er vores fortæller, og han er ikke bange for at bryde den 4. væg ved at stille spørgsmål til publikum og invitere dem til at synge med på de mange ørehængere, som får børnene (og de voksne) til at danse i teatersæderne.

De mange forskellige karakterer portrætteres af de 2 skuespillere, Camilla Bendix og Peter Oliver Hansen, som med humor og indlevelse bringer handlingen til live. Begge spiller og synger rigtig godt. Sammen er de gode til at spille på forestillingens lettere karikerede ’børne venlige’ måde uden at miste forældrene og de ældre søskende. De bliver suppleret af 3 musikere, der udover at akkompagnere Sigurds sange på en væld af instrumenter, også træder til i forskellige biroller. Sidst men ikke mindst bliver scenen også indtaget af 4 unge dansere som ordløst og elegant viser os de farlige titanere, desperate byfolk og lokkende sirener.

Der er ingen tvivl om, at der ikke er mangel på talent på Østre Gasværks scene under denne forestilling. Forestillingen emmer af en enorm energi og livsglæde, hvilket gør man ikke kan lade være med at blive revet med af stemningen. Vigtigst af alt kommunikere forestillingen med børnene i øjenhøjde. Der bliver ikke snakket ned til de yngste, men derimod bliver de taget ved hånden og fortalt de episke fortællinger på en måde, der giver mening for dem. Dog uden at der bliver lagt låg på emner som krig og katastrofer. Dette aspekt giver bestemt forestillingen en hel ny dimension, nu er den nemlig ikke kun flot og underholdende. Den er også informativ og jeg er temmelig sikker på, at både børn og voksne vil gå fra teatret med ny viden.

Fremkaldelserne mødes af et stående bifald, og det er så velfortjent. Østre Gasværk summer af endnu mere energi og endnu flere glade børnestemmer efter forestillingens afslutning end da jeg trådte ind for næsten 2 timer siden. Jeg må indrømme, at jeg også gik derfra, mens jeg nynnede på flere af forestillingens sange.

’Sigurd fortæller om de græske guder’ er en familieforestilling, som jeg varmt kan anbefale, her bliver både voksne og børn godt underholdt igennem hele forestillingen.

Hvem: Østre Gasværk
Hvor: København
Hvornår: 19. sep. – 20. okt. 2019
Foto: Miklos Szabo