Anmeldelse: SKAM 2


Af Kira Bach Pedersen

Jeg formåede ved en tilfældighed snarere end et bevidst valg at undgå SKAM, mens tv-serien gik sin sejrsgang i Danmark sidste år. Dermed trådte jeg fredag aften ind på Aveny-T spændt på, om jeg ligesom mange andre jævnaldrende ville blive tryllebundet af portrætteringen af de norske teenagere. Kort efter forestillingen begyndte, forstod jeg, hvorfor netop denne skildring af ungdom har ramt plet i så manges hjerter.

I SKAM 2 følger vi Noora og Williams spirende kærlighedshistorie i løbet af deres gymnasietid, og det er tunge temaer såsom hævnporno og kærlighedssorger der bearbejdes.

Den rå skildring af de unges følelsesliv understøttes af Jon Stephensens minimale scenografi. Den kvadratiske scene i midten af salen danner ramme for forestillingens centrale scener, men resten af rummet benyttes også i stor grad. De unge skuespillere farer rundt i salen badet i projektørlys, hvilket er en forfriskende oplevelse at være vidne til, da vi som publikum aktiveres og konstant må være opmærksomme i forestillingens høje tempo.

De unge medvirkende leverer en troværdig og autentisk portrættering af de norske gymnasielever. Når karaktererne på skift stiller sig op ved et podie og forklarer overgange mellem scener, bliver det dog for kunstigt og flytter desværre fokus væk fra de ellers meget ægte følelser, der portrætteres på scenen. Her kunne man med fordel have stolet på publikums evne til at forstå stykket.

Fanny Bornedal, der her har sin scenedebut, formår at skildre Nooras sårbare og standhaftige væsen med en elegant naturlighed. Også Jonathan Stahlschmidt i rollen som William med det hårde ydre leverer en solid præstation, selvom han dog først for alvor får lov til at udfolde sin rolle et stykke inde i forestillingen. De til tider kliche-prægede replikker mellem Noora og William fungerer overraskende godt i de stemningsfyldte teateromgivelser.

SKAM 2 er et spejl til ens egen ungdom, og i løbet af den velproducerede forestilling overdænges jeg med glimt fra min egen gymnasietid – uventede sejre, den ultimative lykke og de komplette nederlag som fylder hele ens verden i gymnasietiden.

Til trods for affekterede øjeblikke og et til tider ujævnt tempo rammer denne forestilling meget præcist ned i en aktuel ungdomsgeneration. Det er teater for unge til unge, og forhåbentlig kan Aveny-T med SKAM 2 skabe og udvikle en tradition, hvor unge af alle typer kan gå i teateret og spejle sig i historierne foran dem. I så fald har Aveny-T opnået deres mål.

 

Hvem: Aveny-T
Hvor: Frederiksberg C
Hvornår: 14. sep. – 3. nov. 2018
Foto: Pernille Kaalund