Anmeldelse: Stræber


    Stjerne2Stjerne2

Af Lea Nelhorf 

Vi lever i år 2017. Vi lever i den tid, hvor ingen ikke kan komme hurtigt nok igennem samfundets system. I en tid hvor det perfekte altid kan opnås, og din egen fremstilling af dit liv er alt afgørende. For hvem gider at se på ulykkelige mennesker? Og hvem gider spilde sit liv? Vi lever i en verden, hvor forventningerne er tårnhøje og ambitionerne ligeså. De unge kender deres plads i konkurrencen. Men hvem er egentlig vinderne i den konkurrence?

Vi kommer ind i salen og en kvinde i gul racerdragt venter på os. Skynder lidt på os – faktisktalt. For vi har travlt og vi har meget, vi skal nå på kort tid. Vi er inviteret ind i ungdommens hverdag. Vi er inviteret til at overvære det store stræberløb. Løbet hvor den stærkeste og mest perfekte vinder.

Vi har de tre spillere Anne Gry Henningsen, Marie Mondrup og Mikkel Reenberg på scenen. De vil alle sammen vinde. De bruger alle kneb og til tider er de bund uretfærdige, men de kæmper videre. På trods af ordblindhed hos den målbevidste 12-talsdreng og en langvarig hjernerystelse hos den ambitiøse håndboldfyr bliver de ved. Men hvor længe kan man det? På et tidspunkt bliver kampen for hård. Der må holdes en timeout, og der må ligges en ny plan. En ny drøm. Og hvor står vi så i det store stræberløb?

Det hele udspiller sig i en enkel gul scenografi. Googler du farven gul, står der at den symboliser alt fra optimisme, lykke, idealisme og fantasi til uærlighed, fejhed, forræderi og jalousi. Farven repræsenterer altså meget fint lige præcis det, vi kommer igennem hos de fem unge mennesker, som vi møder på scenen. De fem unge hænger sammen. Deres drømme er afhængige af hinanden. Og måske kommer man alligevel lidt længere, hvis man allierer sig med én i stedet for kun at tænke på sig selv. For hvor langt kommer du egentlig, hvis du ikke kan se udover dig selv?

MÆRKVÆRK har i samarbejde med Teater Nordkraft skabt en dejlig skildring af unges håb, ambitioner og drømme. Og skildre også når de ikke nødvendigvis udleves. Vi kommer tæt på dem, selvom vi kun er sammen med dem en lille time. Forestillingen er enkel, sjov og skildre meget smukt noget, som vi alle kan genkende. Tempoet er højt; for hvorfor ikke få det meste ud af hvert nanosekund?

Spillernes klovnede make-up er absurd, ligesom er de åndsvage krav til ungdommen. Det gør denne her fortælling skræmmende realistisk. Det her er virkeligheden anno 2017. Denne forestilling skal ses især af de unge, men også alle andre. For det her er et reality-tjek. Det er den verden vi, samfundet, har skabt. En fuldstændig umulig og urealistisk verden. Konkurrencen stopper først, når du giver fanden i præstationerne og kravene til dig selv, og tør være vinder i dit eget liv. Men er det lige så let, som det lyder?

 

Hvem: MÆRKVÆRK & Teater Nordkraft
Hvor: Teater Grob, København N
Hvornår: 6.-18. november samt 22. november – 2. december 2017 på Teater Nordkraft
Fotograf: Per Morten Abrahamsen