Anmeldelse: TANZ – EINE SYLPHIDISCHE TRÄUMEREI IN STUNTS


Af Ditte Amalie Greve Bichel

”Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige.”, ”Det var rædselsfuldt” og ”Det var fantastisk.” Reaktionerne fra publikum er mange efter den hæsblæsende forestilling ’TANZ – EINE SYLPHIDISCHE TRÄUMEREI IN STUNTS’ på Bora Bora torsdag aften. Den østrigske koreograf og performancekunstner Florentina Holzinger har i samarbejde med 11 kvindelige performere skabt en oplevelse, der i den grad deler vandene og som tager publikum med bukserne nede.

Forestillingen består af 2 akter, inddelt i forskellige scener med overskrifter såsom: ”How to be where you are”, ”How to leave the floor”, ”Come sweet death” og ”To gain knowledge one must penetrate something.”. Indledningsvis er vi vidne til en kvinde, der river sine indvolde ud. Herfra bevæger vi os over i en lang ballettime, hvor danserinderne på scenen gradvist smider mere og mere tøj. I sig selv kan dette lyde mystisk, men scenerne bliver vildere og vildere, som de to timer skrider frem.

Konceptet bag ’TANZ’ udformes som en parodi over den romantiske ballettraditions disciplin og kropsdyrkelse. Kvinderne på scenen er nøgne stort set fra start til slut, mens de udsætter deres kroppe for absurde ting og stunts: De hænges op under loftet fra ringe i håret og huden, de udstiller deres kønsdele til fuldt skue for publikum, de laver akrobatik nøgne på frithængende motorcrossere, de brækker sig og tisser i spande på scenen – og meget mere. Kvinderne på scenen er dygtige, men for mig drukner kritikken af balletverdenen i absurditet for absurditetens skyld.

Personligt var jeg ikke vild med ’TANZ’. I mit perspektiv er denne slags forestillinger kunst lavet til kunstnere, hvilket gør performance til en elitær sport, der kræver en særlig forhåndsviden og præference. Til gengæld tager jeg hatten af for, at der er taget nogle modige valg på scenen og det er uden tvivl noget af det vildeste, jeg nogensinde har set. Derudover var det forfriskende at opleve en forestilling, hvor publikum var så uenige om, hvorvidt det var en god eller dårlig iscenesættelse. Dog var der stor enighed om, at iscenesættelsen havde en kropslig påvirkning på os alle sammen, hvor vi var i stand til at mærke en fysisk reaktion på de ting, der foregik på scenen.

Performancekunst falder ikke i alles smag og nogle performanceværker kan være voldsomme for publikum. På grund af nøgenheden, scener med pornografisk indhold og de voldelige stunts er forestillingen forbeholdt for personer over 18 år. Men hvis du er vild med det overdrevne, absurde og voldsomme, og hvis du kan lide at mærke en kropslig respons i teatret, er ’TANZ’ værd at opleve.

Hvem: Florentina Holzinger i samarbejde med Renée Copraij
Hvor: Bora Bora, Aarhus C
Hvornår: 25. – 26. nov. 2021
Foto: PR Foto