Af Ditte Amalie Greve Bichel
Salen i Vejle Musikteater summer af forventningens glæde, mens publikum tager plads for at opleve aftenens forestilling. Det virker passende, at ’THE DANISH GIRL’ har premiere netop her, da forestillingens hovedperson blev født i selvsamme by, som vi nu befinder os i.
I danseforestillingen ’THE DANISH GIRL’ skildres fortællingen om den danske transkvinde Lili Elbe, der blev født i Vejle i år 1882. I slutningen af 1930’erne undergik hun, som den første i verden, en kønsoperation, hvor lægerne på en kvindeklinik i Dresden fjernede de kønsorganer hun var født med og senere udskiftede dem med kvindelige kønsdele. Historien om Lili Elbe blev første gang foreviget i bogform i 2000, senere blev den filmatiseret og vandt en Oscar i 2015, og nu kan den skelsættende historie også opleves live på teaterscener rundt om i landet.
Sarah Fredlunds scenografi bliver skabt for øjnene på publikum, idet de 6 dansere hænger tomme lærreder op på bagvæggen med rammekonstruktionen ud mod publikum. Jeg kan ikke lade være med at tænke over de forskellige symbolske betydninger i dette; er det et tomt lærred, der venter på at blive udfyldt? Bagsiden af medaljen? Ugennemsigtige vinduer ud mod omverdenen? Hvad end tankerne bag scenografien har været, er det en smuk og minimalistisk måde at give publikum et indblik i Lili Elbes liv, med reference til kunstakademiet, hvor Lili Elbe og hustruen Gerda Wegener mødte hinanden.
I rollen som Lili Elbe har vi Bjørk-Mynte Buchgraitz Paulse og som Gerda Wegener har vi Elena Nielsen. Kemien mellem de to er god og de formår at udstråle hengivenheden mellem de to hovedkarakterer. På scenen er også danserne Jasmine Gordon, Jon Ipina, Mikkel Alexander Tøttrup og Matthew Rawcliffe fra Holstebro Dansekompagni. Koreografien er smuk og danserne er dygtige. Hvad end det er en kantet koreografi i jakkesæt, hvor samfundets maskinelle normfabrik belyses, eller om det er blødere bevægelser i høje hæle, så formår alle seks dansere at udvise en uhyre imponerende grad af kropskontrol. Dog mangler der en mere udslagsgivende dramaturgi, en scenisk transformation. Det sceniske billede virker meget statisk hele vejen igennem, selvom der sker meget i fortællingen.
Tim Rushtons iscenesættelse er fokuseret på Lili Elbes indre rejse. Dette er i sig selv et elskværdigt fokus, men det medfører, at historien er svær at afkode fra publikumsrækkerne, medmindre man i forvejen kender Lili Elbes livsfortælling. Det kan derfor være svært at følge med i, hvad der egentlig udspiller sig på scenen og hvordan det skal fortolkes. På trods af den veludførte koreografi og det smukke scenebillede forløses forestillingens potentiale ikke helt. Det er en skam, for ’THE DANISH GIRL’ behandler en yderst vigtig fortælling om kønsidentitet.
Hvem: Holstebro Dansekompagni i co-produktion med Vejle Musikteater
Hvor: Turné i hele landet
Hvornår: 26. okt. – 2. dec. 2021 samt 24. marts – 10. maj 2022
Foto: Jonas Søgaard