Anmeldelse: Turist


Af Ditte Amalie Greve Bichel

DON GNU er med forestillingen ’TURIST’ aktuel med anden del af trilogien om det almindelige livs ualmindelige oplevelser. Hvor det i forrige del ’WALK-MAN’ var vores kultur omkring fodgængerovergange, der var i fokus, er det denne gang vores turistvaner, som er under kærlig behandling.

Publikum involveres helt fra starten af, hvor vi bliver guidet gennem et indhegnet område, præcis ligesom i lufthavnen. Enkelte bliver stoppet og undersøgt, inden de får lov til at sætte sig på plads. Dette greb skaber et engagement og gør teateroplevelsen personlig fra første færd. Den individuelle henvendelse bliver dog ikke brugt i resten af forestillingen, hvilket er en skam, nu hvor der går en pæn portion tid med at få den etableret i starten.

I forestillingen bliver vi præsenteret for tre forskellige bud på turisten; kulturentusiasten, backpackeren og charterturisten, spillet af henholdsvis Mikolaj Karczewski, Kasper Buus og Petras Lisauskas. Scenografien er enkelt og består af en stor skærm med billedet af en afgangshal i lufthavnen, den karakteristiske kø-opdeler med bånd og diverse rekvisitter, såsom et telt og en oppustelig flamingobadering. ’TURIST’ er en montageforestilling, der fører os gennem hele følelsesregisteret. Der er både voldsomme kampscener, morsomme dansesekvenser og stille stunder. Det virker som om, at DON GNU har forsøgt at skabe en sammenhæng i forestillingen, selvom scenerne umiddelbart ikke passer sammen, og dramaturgien bliver derfor lidt rodet.

Noget af det som DON GNU altid har været gode til, er at tage det enkle og gøre det komplekst. De viser at med få virkemidler, kan man skabe et helt univers. Men det er som om, at den gode gamle formel er ved at være slidt op. Selvom der i ’TURIST’ er flotte momenter, både gennem dansernes fysiske præstation og de visuelle scenebilleder, så savner jeg noget nyt fra DON GNU. De er uden tvivl dygtige, men succes er ikke ensbetydende med, at man kan tillade sig at hvile på laurbærrene.

På trods af at jeg personligt savnede noget nytænkning, så kan jeg ikke benægte at jeg, ligesom resten af publikum, grinede en stor del af tiden. Selvom ’TURIST’ er en del af en trilogi, kan den sagtens opleves som enkeltstående værk.

Hvem: Don Gnu
Hvor: Bora Bora, Aarhus
Hvornår: 26. sep. – 1. okt. 2020
Foto: Engedal Fotografi