Anmeldelse: Hamlet – Prince of Denmark


Af Carl Sørensen

I 1607 blev Hamlet opført en af de første gange ombord på Kaptajn William Keelings skib, Den Røde Drage, ifølge kaptajnens egen journal. Det er en af de første dokumenterede opførelser af stykket. I den forbindelse har det sydafrikansk baserede teaterselskab A&M Productions skabt en scene, der leder tankerne hen på dækket af et skib. En scene omgivet af vand, ikke meget ulig voldgravene rundt om Kronborg slot. Med to store tv-skærme løber danske oversættelser ifølge med det storslåede manuskript af Shakespeare.

Under åben himmel gennes skuespillerne ind, klar til opførelsen af den klassiske tragedie. Marcel Meyer, i rollen som Hamlet, hjemsøges af sin fars død, og vanviddets spind vikles lidt efter lidt om alle karaktererne. Det blomstrede og antikke sprog kan ofte være svært at forstå, og i den forbindelse kunne jeg takke skærmenes øjeblikkelige oversættelser. Dette kunne dog omvendt stjæle lidt fokus fra de ellers storslåede skuespilpræstationer, særligt af hovedrolleindehaveren Meyer. Til trods for dette er Hamlet en fantastisk forestilling.

Hamlets vanvid med Kronborg som kulisse klæder et utroligt teaterværk, men kan, særligt grundet det høje engelsk-lix-tal, godt miste skuespillerne lidt. For eksempel virkede Michael Richard, i rollen som Claudius, lettere distraheret i de sekvenser, hvor han ikke performede nogen replikker. Dette kunne til tider give fornemmelsen af et hørespil frem for teater, men til gengæld leverede særligt Lungile Lallie, Matthew Baldwin og Meyer ikke andet end kraftpræstationer hele stykket igennem.

Hamlet er en klassiker, og dette hersker der ingen tvivl om efter forestillingen. Men det ændrer ikke på, at det er et svært manuskript. Dette gælder både for skuespillere og publikum, som først virkede fuldt optagede i anden akt, der ved brug af imponerende druknescener, sværdkamp og tragedie i ordets bedste betydning virkelig gjorde sin scenografiske baggrund sig fortjent.

Hvem: Abramse & Meyer productions, HamletScenen
Hvor: Helsingør
Hvornår: 3. – 7. august 2022
Foto: Bo Nymann