Anmeldelse: Insideren


Af Carl Sørensen

En slags stort glasbur fylder scenen, mens Christoffer Hvidbjerg Rønje er den indespærrede i rollen som den anonyme Insider. Rundt på sædderne ligger der Sennheiser-hørebøffer, som publikum skal være iført under forestillingen. Ved hjælp af disse præsenteres publikum for et 3D-lydunivers, samtidig med at Rønje i hovedrollen skaber en fantastisk visuel dimension. Insideren er baseret på et finansielt svindelnummer, som fandt sted i 2014, og denne metode snød mange forskellige europæiske stater for over 400 millioner. Omkring 2016 afsløres operationen af en mand, den anonyme insider.

Da jeg ifører mig høretelefonerne, spilles et bluesnummer, mens Rønje til tider synger med. Lydbilledet er perfekt kalibreret, så det ikke er for højt, men stadig i en grad, hvor jeg sommetider vendte mig om, for at se om lyden bare var i høretelefonerne, eller om der skete noget bag mig. Samtidig gør forestillingen brug af forskellige speaks, der på genial og ubehagelig vis, føles som hvis nogen stod direkte ved ens øre og talte. Marion Reuter, Hanin Georgis, Benjamin Kitter og William Halken udgør disse stemmer og roller på fantastisk vis, uden at jeg på noget tidspunkt savnede andre levende skuespillere på scenen sammen med Rønje.

Handlingen foregår i forskellige tider. Vi ser eksempelvis insideren, da han initieres i foretagendet, også kendt som Cum Ex metoden. Vi ser, da millionerne går igennem, og den nærmest euforiske ekstase, som penge kan give, indtil Rønje ender på skadestuen. Vi ser også, hvordan familierelationerne er udfordrede, særligt gennem en scene med insiderens børn, hvor børnene bliver udskældt grundet deres manglende engagement og motivation i finansverdenen. Alle disse scener er tydeligt følelsesladet, og Rønje spiller hele vejen igennem fænomenalt. Dette til trods for, at han er den eneste på scenen.

Insideren er et fantastisk eksempel på at nytænke og teknologisere teater. Skuespillerne der har lagt stemme til, har gjort et fantastisk arbejde, men Christoffer Hvidbjerg Rønje formår at skabe en nærmest filmisk atmosfære i sit skuespil og gestik. Publikum er involverede hele vejen igennem, og på en ganske særlig måde, jeg ikke har prøvet før. ‘Insideren’ er teater, der formår at være innovativt og spændende på den helt rigtige måde.

Hvem: Teater Katapult, Teater V
Hvor: Valby
Hvornår: 30. nov. – 3. dec. 2022
Foto: Camilla Winther