Anmeldelse: Mens verden venter


Af Carl Sørensen

En sofa, et bord, en madras og en stumtjener. Dette udgør Claes’ overdådige lejlighed på Amager, som også udgør scenen i ‘mens verden venter’. Mens Claes gør rent til den overdøvende lyd af Taylor Swift, banker det på døren. En fyr ved navn Robert venter på den anden side, og håber på at kunne leje sig ind. Ved løftet om en ”Roberto Special” – en klassisk scoretur i byen – bliver Robert Claes’ nye roommate.

Mens verden venter tager et satirisk blik på de sociale problematikker der kan opstå som følge af Covid-19 pandemien. Fortællingen følger de to roommates’ samtidig med pandemiens start i Danmark. Claes, en til tider neurotisk, nervøs og social usikker mand, følger retningslinjer til punkt og prikke, og er blandt andet en af de folk, som hamstrer varer i supermarkederne. Robert, en laissez-faire, afslappet og ukompliceret mand, der tager til piratfester og andre coronaspredende events, synes bare det er fedt at have fri fra studier og praktik.

De 2 personager, som de fleste nok kan genkende i en vis grad, clasher selvfølgelig med hinanden og deres verdensopfattelse. Joakim-David Stauning Prewett i rollen som Claes virker oprigtigt neurotisk og kontrollerende, og manipulerer flere gange Anders Valbro Højte, i rollen som Robert, til at tage del i hans opfattelse af pandemien. Roberts ligegyldighed overfor situationen skaber store kontroverser de to imellem, og det skaber da også en del sjove og underholdende konfrontationer, som når begge bliver sprøjtet i hovedet med håndsprit, eller som når de duellerer i sværdkamp.

Forestillingen og dens stadige relevans lever fuldt op til forventningerne. Skal man ikke have lov at have vennerne over til filmaften? Må man ikke have lov at være afsindigt bange for en sygdom, som mange mennesker verden over har lidt under? Når sådanne spørgsmål møder hinanden, og endda i en sådan situation som at bo sammen, ender det med satiriske diskussioner, mærkværdig manipulation og samtidig en mystisk men tæt relation.

Prewetts karakter spiller igennem og Højtes karakter slapper af, og netop denne sammensætning af både rolle og skuespil fungerer præcis som det skal. Nemlig med den slags underholdning til følge, der hele forestillingen igennem skaber latter og fnisen.

Hvem: Teater JA på Forscenen
Hvor: København S
Hvornår: 15. – 20. feb. 2022
Foto: PR foto