Anmeldelse: Noget om antihelte


Af Carl Sørensen

Lyset bliver slukket et milisekund før de tre skuespillere, Sune Skuldbøl Vraa, Jens Andersen og Thomas Guldberg Madsen, starter et karikeret rocknummer, som kun midaldrende mænd kan det. Nummeret handler dog om alle de små ting, man kan være stolt ved som mand. Det handler om de ting, man kan være bange for. De ting man ikke lever op til og sårbarheden ved at være mand. Den karikerede stil i nummeret understøtter endnu mere hele omdrejningspunktet i stykket. Det handler om at være en mand, både noget helt almindeligt og noget helt særligt.

Publikum møder Sune, en mand på fødegangen, klar til at møde sin førstefødte datter, med nyheden om, at moderen til barnet skulle være død under fødslen. Dette kulminerer i en personlig, men stadig relaterbar monolog om det at være far, både med et egoistisk og et altruistisk perspektiv.

Dernæst møder vi Thomas, og får at vide, at han har besluttet sig for at dø. En grum introduktion, som alligevel flyder naturligt over i mødet med Jens, en selvudråbt blød mand, der går i legegruppe med sin søn, men som ikke helt passer ind.

Disse situationer og møder er både sørgmodige, sjove, forunderlige og livsbekræftende. Følelser som normalt er svære at tale om, men som stykket i sig selv formår at sætte ord på.

Hele vejen igennem er skuespillet fra alle tre fænomenalt. Både i deres egne hovedroller, og i biroller som for eksempel Sunes kæreste eller en vilkårlig kompromisløs musiker, leverer de et overbevisende skuespil, til trods for at der ikke bruges parykker eller større kostumer.

Mange af de anekdotiske fortællinger er meget rørende, som når Thomas råber en anonym bøn til en ekskone, der vil fratage ham forældremyndigheden, eller Jens der igennem legende poesi leder efter en accept af ikke-eksistens i en ”Jens-findes-ikke” monolog. Sommetider bølger disse over i musiknumre, som understreger det emotionelle rum publikum befinder sig i. Generaliseringer om både mænd og kvinder bruges konstruktivt for både fortællingen og for det samlede stykke i samspil med velskrevne, personlige replikker.

God musik, geniale replikker og skuespil sætter dette teaterstykke i en klasse for sig. Jeg sad med overfladespændte øjne, høj latter og en gennemborende eftertænksomhed undervejs. ‘Noget Om Antihelte’ er et fantastisk værk for både mænd og kvinder. Noget om helte er et værk, jeg vil tage med mig.

Hvem: Limfjordsteatret
Hvor: Valby og Nykøbing Mors
Hvornår: 27.-31. Maj 2021
Foto: Lars Horn