Anmeldelse: Til Ungdommen


Af Carl Sørensen

Til Ungdommen er en bog skrevet af norske Linn Skåber. Denne bog er blevet oversat, bearbejdet og dramatiseret af Pelle Koppel, og formulerer en stor mængde skæbner og situationer, som danner et billede af ungdommen. De fem skuespillere, Lue Støvelbæk, Malaika Berenth Mosendane, Lukas Toya, Nanna Eide og Thomas Diepeveen skiftes til at skildre disse.

Støvelbæk starter eksempelvis ud ved at fortælle, at han lugter. Han virker akavet og sky, og fortæller til sidst publikum, at han er en kommende konfirmand. Disse fortællinger forløber sig hver især på en 5-10 minutter, og sommetider fungerer dette korte format til at skabe nostalgi, glæde og vemodighed. Men andre gange, som når Eide næsten undskyldende skal forklare sin maniodepressive mors adfærd, virker formatet næsten påskyndende. Visse af monologerne er for koncentrerede og interessante, til blot at observere i en 5 minutters tid.

Til gengæld er skuespillernes præstationer ikke til at sætte en finger på. Når Diepeveen fortæller om sin mors sygdomsforløb – iført en maske der får Frankensteins monster til at lige Adonis – mens de andre skuespillere befamler ham som en parasit. Når Mosendane frustreret fortæller om sin mor, der bliver behandlet som en uintegreret fremmed blandt de andre i hendes opgang. Eller eksempelvis Toya, der på næsten kommentatorisk vis forklarer os igennem frustrationerne ved ungdommens usikre start, og skaber en nostalgisk billeddannelse, jeg sjældent husker at have oplevet.

Materialet og skuespilpræstationerne har afsindigt rige fortællinger at byde på. Men jeg kan også ærgre mig over, at der ikke bliver mere plads til mange af dem. Når den korte fortælling er en sommerflirt, beskrevet og spillet af Diepeveen og Støvelbæk i separate men samhørige monologer, fungerer det korte format exceptionelt. Men når Støvelbæk råber af sin mor ude fra toilettet, i en frustration over sin fars bedrøvende tilstand og det at skulle være en del af en ny familie, bliver en 8 minutters scene for kort til at formulere de komplekse følelser og problematikker, der er opstået for karakteren. Til trods for dette har de fem skuespillere formået at gøre materialet fyldest til stor tilfredshed blandt hele publikumsmængden.

Hvem: Teater V
Hvor: Valby
Hvornår: 13. nov. – 4. dec. 2021
Foto: Martin Høyer