Anmeldelse: Ugens Rapport


Af Carl Sørensen

Kurt Thyboe var chefredaktør på ugens rapport fra 1971 – 1981. ‘Ugens Rapport’ er en skildring af Thyboes ”larger than life” attitude, både personligt og professionelt, skildret eminent godt af Mads Rømer Brolin-Tani. I midten af 70erne er Rapport oppe på omkring 200.000 salg om ugen. En storhedstid, der for redaktionen begrundes med den modige og unikke journalisme på bladet, hvorimod ledelsen hurtigt betragter den store salgssucces som sammenhængende med det erotiske indhold.

Forestillingen inddrager et hav af karakterer. Udover Brolin-Tani prydes dette karaktergalleri af syv andre skuespillere, som alle spiller både en fra redaktionen og en fra ledelsen. Dette konstante udskift i roller kræver både særprægede kostumer og en vis hurtighed, hvor begge aspekter lykkes i ‘Ugens Rapport’. Samtidig er karaktererne tydeligt definerede, som for eksempel Kenneth M. Christensens ”Wulff”, en macho-mand med stort M, som både deler et broderskab med Kurt og samtidig udfordrer ham og hans autoritet. Alle roller og skuespillere bliver behandlet med samme respekt for den givne karakter. Dette resulterer i nogle fuldendte mennesker, som man får lyst til at kende endnu mere til.

Rapports storhedstid er i 70erne. Publikum møder derfor et løst forhold til alkohol, rygning og et generelt frisind over for det meste. Desuden er kostumer og rekvisitter smagfuldt brugt til at forstærke 70er-illusionen. Alt dette samt nogle generelt fantastiske scener skaber en troværdig og interessant teaterscene. Og når så flyvemaskiner, bokseringe og liveband kan klemmes ind på scenen og styrke det allerede imponerende visuelle udtryk, føles det hele, som om det går op i en højere enhed.

Scenografi, roller og en interessant ide til en forestilling er en ting. Men når skuespil, når så store højder, at publikum både grinte og græd, men også bliver stillet overfor svære etiske spørgsmål, er det svært ikke at skabe en nærmest perfekt teaterforestilling. En fyldt sal med stående klapsalver er svaret fra publikum i hvert fald. Jeg oplevede så mange intense følelser, og nød selskabet med de engagerede skuespillere og deres præstationer. Det er svært at sige, hvad opskriften på teaterkunst er, men ‘Ugens Rapport’ er i den grad lykkedes med at skabe dette.

Hvem: Det Kongelige Teater
Hvor: København K
Hvornår: 28. April – 4. Juni 2022
Foto: Camilla Winther