Reumert 2023


Af Carl Sørensen

11. juni 2023 fandt Årets Reumert-uddeling sted, en fest hvor scenekunstens største kunstnere og begivenheder hyldes. Og dertil et underholdende show på knap 3 timer med Anne Laybourn og Nicolai Duckert Perrild i spidsen som årets værter.

De forskellige priser blev undervejs uddelt af mange af branchens store navne. Ellen Hillingsø uddelte eksempelvis årets talenter til Carla Eleonora Feigenberg, Astrid Pauline Schmidt, Sophie Haagen, Aviana Steinbacher og William Halken. Wahid Sui Mahmoud optrådte med sit nummer “Billion” fra forestillingen “Dobbelt V”, inden han uddelte årets børne/ungdomsforestilling, som gik til “Duften af Betlehem”. Derefter inviterede Mahmoud Per Pallesen og Tommy Kenter op for at uddele årets scenograf, som gik til Frederikke Dalum og Søren Knud Christensen for deres arbejde på “Arturo Uis Uhindrede vej til magten”. En masse andre indslag brudte fint prisuddelingen let op og formåede at skabe et ganske underholdende show. Eksempelvis Uppercut Danseteater med et uddrag fra forestillingen “Plejer er død”, som virkelig fængede hele publikum og den udløste da også kort efter en pris for årets danseteater.

Men nogle af de største momenter formåede stadig at være ved selve prisuddelingen. Tammi Øst vandt årets hæderspris for sit mangeårige arbejde som skuespiller og modtog dertil en utrolig velskreven tale fra jurymedlem og anmelder Anne Middelboe Christensen. Men Østs egen takketale formåede faktisk at være endnu vildere – selvfølgelig med en masse taksigelser, men også et overordentligt skulderklap til de yngre skuespillere, der tør tage kampen op med de problematikker, der har og stadig eksisterer inden for teaterverdenen. En tale, der satte sig i hele publikumsskaren og udløste lange stående klapsalver.

Visse sekvenser fungerede dog mindre godt, særligt da årets branchepris blev uddelt – en pris der gives til årets teater. Prisen gik til Teater V for deres mangefaceterede forestillinger og satsninger og skulle uddeles af Danmarks kulturminister, Jakob Engel-Schmidt, der startede ud med at love ikke at være politisk og holde en lang tale, for derefter at bryde begge løfter, inden han så overgik sig selv ved at sige “Manuskrift” foran Danmarks scenekunstelite, hvilket udløste en del forpinte grin.

En fest som denne er en taksigelse og værdsættelse af det største i dette års teaterverden – en hyldest til hvor høj kunst vi kan kreere i hele dette land. Jeg oplevede en hvis ærgrelse over al den store kunst, jeg ikke selv har fået set, samt en vældig glæde over alt det, jeg har fået set. Fra København til Vendsyssel, så lever teatret i bedste velgående i Danmark.

Herudover blev følgende priser uddelt:

Årets kvindelige hovedrolle, Nanna Bøttcher, Omstigning Til Paradis

Årets mandlige hovedrolle, Lars Simonsen, Dødsdansen

Årets kvindelige ensemblerolle, Karla Rosendal, Dødsbo På Pløjemarken

Årets mandlige ensemblerolle, Benjamin Kitter, Dødsdansen

Årets danser, Tobias Praetorius, En Skærsommernatsdrøm

Årets sanger, Kim Hammelsvang, Miss Saigon

Årets instruktør, Amanda Linnea Ginman og Sebastian Kloborg, Mørkt Forår

Årets dramatiker, Johannes Lilleøre, Kannibalen

Årets musical/musikteater, Dracula

Årets opera, Lisbon Floor

Årets særpris, Sky66en

Årets forestilling, Arven

Hvem: Årets Reumert afholdes af CPH Stage og Dansk Teater
Hvor: Odense
Hvornår: 11. juni 2023
Foto: Lasse Lagoni